Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Programul ”Școala altfel”, la instituțiile Consiliului Județean Bihor


În cadrul programului ”Școala Altfel” al anului școlar 2018-2019, Consiliul Județean Bihor și instituțiile subordonate au desfășurat până la ora actuală o serie de programe menite să prezinte rolurile fiecăreia dintre acestea, să aducă publicul tânăr cât mai aproape de cultură prin participarea la expoziții, spectacole sau lectură și nu în ultimul rând a obișnui tânara generație în inter-relaționarea cu administrația publică.

În majoritatea cazurilor, școlile au optat a desfășura acest program într-una din săptămânile 22-26 octombrie sau 29 octombrie – 2 noiembrie, dar au fost situații când vizita a fost chiar anterioară, respectiv, mai avem solicitări și pentru acest an din partea unor unități de învățământ.

Aproximativ ¾  dintre elevi și liceeni au fost de la școli orădene, restul din județ, dar au fost vizite chiar și din Maramureș.

Cel mai astractiv obiectiv s-a dovedit a fi Muzeul Țării Crișurilor, expozițiile actuale și activitățile cultural-artistice fiind gazda a peste 2.800 tineri. Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și-a organizat oferta ținând cont de grupa de vârstă a copiilor, astfel încât, în afară de vizitarea secțiilor bibliotecii, aceștia au participat la o serie de lecții interactive de biblioteconomie, la ora de poveste sau au vizionat ecranizări după romane și filme artistice. Mediateca a ținut loc de cinema și de întâlnire cu scriitorul local Mircea Pricăjan, care le-a citit copiilor din creațiile proprii. Pentru mulți dintre cei circa 600 de tineri, aceasta a fost primul contact cu fondul de carte bogat și variat deținut de biblioteca județeană.

Tot la instituții de cultură trebuie amintit că Teatrul Szigligeti și-a conceput programul astfel încât să poată interfera posibilitatea însușirii unor cunoștințe de cultură generală prin joc, cât și a întâmpina nevoile estetice ale grupului țintă. De la spectacole cu inspirație folclorică, dar și clasice shakesperiene, până la întâlnirea cu creatorii spectacolului, și vizitarea spațiilor din culise prin turul interactiv al teatrului, toate acestea au reușit să scoată din rutina unei zi obișnuite tinerii de la școlile orădene sau cele din Săcueni. Totodată, oferta de programe ale Teatrului ”Regina Maria” a fost pregătită în funcție de grupele de vârstă, astfel încât spectacolele ”Năpasta” sau ”Variațiuni enigmatice” s-au adresat liceenilor, pe când ”Regele Smoc de barbă” elevilor de școală primară, iar spectacolul ”În plină glorie” a avut public numeros din rândul claselor de gimnaziu. În aceste ultime două săptămâni, cele două instituții teatrale au atras aproximativ 1800 de tineri înspre spectacole și vizitele clădirii.

Tot în această categorie a instituțiilor culturale trebuie amintit implicarea Filarmonicii de Stat Oradea și a Școlii de Arte ”Francisc Hubic”, acestea fiind gazda vizitatorilor orădeni, beiușeni, cât și a alevilor școlii din Oșorhei.

Un alt punct de atracție a fost Aeroportul Internațional Oradea, majoritatea din cei circa 700 de elevi din Oradea, Ștei și Hidișelul de Sus, în total 23 școli, luând pentru prima dată contact cu personalul specializat,  ajungând în apropierea pistei, și în unele cazuri văzând de la o distanță mică o aeronavă.

Instituția Consiliului Județean Bihor a fost gazda a 6 unități de învățământ  bihorene, participând în sala mare a instituției la o prezentare a atribuțiilor insituției noastre, a rolului alesului local, iar la sfârșit au venit cu diverse proiecte, le-au dezbătut, iar apoi au fost supuse votului, în cele mai multe situații coordonarea orei fiind asigurată de un consilier județean ce tocmai își exercită mandatul.

Practic, până la această dată au fost implicați în diversele programe oferite de Consiliul Județean Bihor și structurile din subordine aproximativ 6500 de tineri, de la cei din clasele pregătitoare, până la liceeni în anul terminal.

Adrian Simon, Purtător de cuvânt al CJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *