Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Scrisoare deschisă „oamenilor…de bine din teatru”


Mulțumesc Excelenței Sale Felix Koppelmann, „Rabinul Oradiei”, pentru sprijinul oferit comemorării martirilor basarabeni, Ion și Maya Ungureanu, prin spectacolul „Un Romeo român și o Julietă evreică”, dupa piesa „Bogdan Dragos”, de Mihai Eminescu.
Spectacolul, premiat de marele om de teatru Ion Ungureanu, jucat la Paris și aplaudat de elita intelectualității române, în frunte cu Matei Vișniec, l-am înscris în ediția 2018, a Festivalului de Teatru Scurt Oradea, dar a fost obstructionat de directorul artistic Andrian Locovei, deși, susnumitul, a încasat onorariul plătit de mine în acest scop.
Este și mai regretabil că în această acțiune de profanare, Locovei, a fost sprijinit de managerul interimar, Elvira Vasilievna Platon-Râmbu, fosta studentă a lui Ungureanu, la Moskova, când acesta era exilat politic.
Recentul turneu în Moldova și Ucraina a celor doi conducători, cu o piesă rusească, mi se pare un gest sadic față de românii de acolo și de vasalitate față de stăpânii lor. Amintiri basarabene, greu de relatat aici, permanenta transfuzie filorusă, în teatrul orădean, a doamnei Râmbu și recenta marginalizare a remarcabilului om de teatru, Victoria Balint, imi amintește  cunoscutul proverb : „Mie-mi zâși măldăvan, vărba dulși cur viclean”.
Pentru istoria noastră precizez că Ion Ungureanu a declanșat în Chișinău, la 27 august 1989 Revoluția Română, în fața unui milion de basarabeni.
Prof. univ. Ioan Ieremia, Manager al Teatrului ,,Luceafărul” din Chișinău,  Societar de Onoare al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *