Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Crăciun fericit și La mulți ani!


Crăciunul în România – tradiție și sărbătoare

Crăciunul este o sărbătoare foarte răspândită și așteptată atât de cei mici, cât și de cei mari. Pentru fiecare dintre noi, Crăciunul adună stări și semnificații particulare, pentru fiecare cultură în parte, dincolo de simbolistica religioasă. Sărbătoarea Nașterii Domnului a suferit modificări de-a lungul timpului în țara noastră, mai ales datorită contextului politic. Astăzi, fiecare dintre noi ar trebui să încerce să recâștige o parte din identitatea românească a Crăciunului. Haideți să descoperim împreună ce însemna odată această sărbătoare magică.

Crăciunul sau Nașterea Domnului
Crăciunul este o sărbătoare creștină și reprezintă Nașterea Domnului Iisus Hristos. Există două date de celebrare, în funcție de calendar: 25 decembrie în țările care țin calendarul gregorian si 7 ianuarie pentru cei ce țin calendarul iulian. În Romania, Crăciunul se serbează în 25 decembrie. Atât la noi, cât și în întreaga lume, Crăciunul nu mai este doar o sărbătoare religioasă. Crăciunul este și un prilej de a-i întâlni pe cei dragi, de a schimba cadouri și de a-l aștepta pe Moș Crăciun.

Cuvântul „Crăciun”, spun specialiștii, provine din latinescul „creatio” – creație, referindu-se la nașterea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. O dovadă în plus ar fi termenii din limbile-surori: Noel (franceză, Natal (portugheză), Natale (italiană), Navidad (spaniolă). Povestea nașterii lui Iisus este frumos relatată în Noul Testament și îndeamnă la bucurie și speranță. Asadar, haideți să ne bucurăm și să sperăm că prin Nașterea Domnului Iisus Hristos vom avea un CRĂCIUN fericit și un AN NOU cu multă sănătate și tot atâta credință!

 

Moș Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *