Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

A fost reintrodus Serviciul Militar în România! Cine sunt cei care vor face stagiul militar. S-a dat lege


Guvernul a adoptat ieri Strategia Militară a României prin care se reintroduce serviciul de militar în termen.

Documentul acoperă perioada 2020-2024 și conține principalele schimbări la nivelul Armatei. Ministerul Apărării Naționale va face toate demersurile pentru realizarea acestei hotărâri.

Strategia Militară a româniei a fost aprobată printr-o hotărâre de la Guvern și are la bază următoarele modificări: 8 brigăzi de manevră, 5 baze aeriene, o forță maritimă și o forță fluvială. Pe lângă aceste schimbări s-a hotărât și introducerea serviciului de militar voluntar în termen.

Reintroducerea serviciului militar, dar sub formă de voluntariat vine după ce s-a constatat că bazinul de rezerviști al Armatei Române s-a diminuat odată cu scoaterea serviciului militar obligatoriu, iar importanța dezvoltării unei rezerve instruite a devenit evidentă, după ce campaniile de recrutare a rezerviștilor voluntari nu au avut prea mult succes.

,,Demersurile de modificare, completare şi îmbunătățire a cadrului legislativ incident vor conduce la iniţierea serviciului de militar voluntar în termen, prin care să se asigure formarea şi instruirea anuală a tinerilor destinaţi, în principal, rezervei operaţionale. (…) Resursa umană, componenta de bază a Armatei, dotată cu echipamente moderne şi instruită după standarde aliate, va contribui semnificativ la atingerea şi menţinerea nivelului ridicat de operaţionalizare necesar ducerii acţiunilor decisive, în cazul unei agresiuni îndreptate împotriva teritoriului naţional sau al unui stat aliat”, sunt informații din documentul adoptat.

Cum se va face acest serviciu militar voluntar
Încă nu este stabilit cu exactitate, dar ca și variantă ar fi urmarea altor modele din țările NATO. Unul dintre modele ar fi cel din Danemarca unde anul se recrutează 10.000 de tineri pentru serviciu militar de 12 luni. Din cei 10.000 de tineri doar 7000 se prezintă voluntar la încorporare, restul de 3000 de locuri fiind acoperite prin metoda de tragere la sorți. După terminarea acestui serviciu militar , tinerii pot opta să treacă în rezervă sau pot rămâne în serviciul militar pe baza unui contract de 3 ani.

O parte din tinerii care vor alege să facă acest serviciu militar vor putea ieși din armată și cu o calificare, pentru că vor trece prin cursuri de bucătari, buldozeriști, transmisioniști.

Structurile de forțe ale Armatei Române vor fi modernizate
Conform documentului adoptat de către Guvern care este valabil în perioada 2020-2024, toate structurile de forțe ale Armatei Române vor fi transformate după principii moderne. Astfel Armata Română va avea în componență forțe terestre, forțe aeriene, forțe navale, forțe pentru sprijin de luptă, forță pentru sprijin logistic, forță pentru apărare cibernetică și alte forțe.

ziareonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *