Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

A XVII-a Conferinţă Naţională de Îngrijiri Paliative, la Felix


Organizația Mondială a Sănătăţii afirmă că îngrijirea paliativă îmbunătăţeşte calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale.
A XVII-a a Conferinţă Naţională de Îngrijiri Paliative se desfăşoară între 27-29 octombrie 2016, în Staţiunea Felix, eveniment dedicat Zilei Internaţionale de Conştientizare a Nevoii de Îngrijire Paliativă Pediatrică şi Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative.
Lectori din România şi Marea Britanie prezintă cele mai interesante si actuale subiecte de ingrijire paliativă.
Printre subiectele abordate se numara: situatia actuala a paliatiei in Romania, leadership, tratamentul durerii si a altor simptome, cazuri dificile, ingrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia, manevre si tehnici in ingrijirea paliativa de baza.
Participă peste 250 de specialişti (medici, psihologi, terapeuti. asistenti medicali şi sociali) din întreaga ţară.
Cu acest prilej se decernează primele certificate internaţionale de acreditare pentru servicii de ingrijiri paliative de calitate, se reuneşte Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale de Ingrijiri Paliative, iar medicii de familie vor fi instruiţi pentru a se implică şi a acorda ingrijiri paliative de bază, potrivit Ghidului de ingrijire paliativă de bază.
Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României „Orizonturi 2013-2020-2030”, ca document programatic al Guvernului României, prevede acoperirea in proporție de 60% a necesarului de ingrijiri paliative pentru pacientii eligibili până în anul 2020.
La sfârşitul anului 2015, in Romania existau 115 servicii de ingrijiri paliative atat din sectorul guvernamental cat si neguvernamental, avand in ingrijire pacienti adulti si copii, oncologici si non-oncologici.
Gradul de acoperire a nevoii de ingrijiri paliative la noi in tara se situeaza sub 10%. In ultimii ani s-au facut insa pasi importanti pentru dezvoltarea ingrijirii paliative in România:
· În august 2012 un grup de lucru din cadrul Asociației Naționale de Ingrijiri Paliative, HOSPICE Casa Sperantei si Comisiei de specialitate pentru ingrijiri paliative a Ministerului Sanatatii au finalizat propunerea de Program National de ingrijiri paliative, bazat pe Strategia Nationala de dezvoltare realizata cu sprijinul expertilor de la NICE (National Institute for Health and Care Excellence) din Marea Britanie. Programul National propus are in vedere dezvoltarea de structuri care sa asigure accesul neingradit al populatiei la serviciile de ingrijiri paliative in locatia in care pacientul si le doreste, prin utilizarea eficienta a resurselor existente in comunitate si prin dezvoltarea graduala a noi resurse si servicii. Programul include atat valorificarea structurilor si resurselor existente (medicina de familie, asistenta comunitara, spitalele de acuti), cat si dezvoltarea in continuare a unor nuclee de servicii specializate de ingrijiri paliative.
· În anul 2014 a fost aprobat un imprumut din partea Bancii Mondiale, destinat imbunatatirii accesului, calitatii si eficientei serviciilor de sanatate publica in Romania. Imprumutul va sprijini infiintarea a 29 de sectii de ingrijiri paliative de spital, 90 de echipe de ingrijiri paliative la domiciliu si 90 de ambulatorii de ingrijiri paliative, realizand o acoperire unitara cu servicii de paliatie in toate judetele.
· În 2016 a fost redactat Regulamentul de organizare si functionare a serviciilor de ingrijiri paliative in Romania iar ingrijirea paliativa a fost introdusa atat in Planul national multianual integrat de control al cancerului cat si in Planul regional de analiza si dezvoltare a serviciilor de sanatate.
· Două ghiduri esentiale au fost lansate de HOSPICE Casa Sperantei in acest an: Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi Ghidul furnizorului de servicii de ingrijiri paliative in vederea acreditării.

Laura Iosub

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *