Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Floare de lotus”, Concurs de ecologie și de protecție a mediului în Bihor


Între 22-25 iunie are loc cea de-a XVII-a ediție a Concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de lotus”. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Bihor și Consiliului Județean Bihor.

Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de Lotus” constituie a III-a etapă a Concursului Național Interdisciplinar ”De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre Soare răsare!..” – proiect organizat de Palatul Național al Copiilor București, Palatul Copiilor Brăila, Palatul Copiilor Sf. Gheorghe (Clubul Copiilor Intorsura Buzăului), Clubul Copiilor Aiud și Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea.

Activitățile se desfășoară la Vila Sântana din Sânmartin și în teren.

Vineri, 23 iunie, elevii, împreună cu profesorii însoțitori, participă la ,,Atelierul Verde”, în cadrul căruia învață cum să metamorfozeze deșeuri și să realizeze diverse obiecte utile. Prin participarea la acest atelier, elevii sunt stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici. Se urmărește educația copiilor pentru protejarea mediului, stimularea creativității, imaginației și implicarea lor în activități sportive în natură precum și de ecologizare. La final, se organizează o expoziție cu lucrările realizate de participanți.

În cea de-a doua parte a fiecărei zile sunt programate câte o drumeție, în prima zi la Avenul de la Betfia. Formațiunea carstică este prezentată elevilor de specialistul în protecția mediului, Erika Posmoșanu, de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Pentru observarea efectelor negative ale activității antropice asupra mediului, elevii vizitează a doua zi rezervaţia naturală ,,Pârâul Peţea” de la Băile 1 Mai. Doamna Eli Mircescu, de la Fundația ”Ecotop” Oradea, îi ajută pe elevi să identifice unele specii  de plante, între care și unele ocrotite de lege și să constate dispariția Lotusului Termal.

Sâmbătă, în ultima zi, se vizitează Peștera Urșilor, Muzeul Etnografic ”Flutur” din satul Chișcău și obiective turistice rurale din comuna Buntești.

La concurs participă aproximativ 80 de elevi și profesori din 14 județe ale țării, între care: Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Covasna, Constanța, Iași, Mehedinți, Sibiu, Suceava, Vâlcea.

Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor împreună cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Biblioteca Universității din Oradea, Aqua Crisius Oradea și Fundația Ecotop Oradea sunt parteneri în organizarea și desfășurarea evenimentului.

Programul concursului

Joi 22.06.2017

-Sosirea echipajelor participante

– Ora 19 –  cina

– Ora 20 -ședința tehnică

 

Vineri 23.06.2017

-ora 08.oo – micul dejun

-ora 09.00- deschiderea festivă

– ora-10-12 – desfășurarea ” Atelierului Verde” – atelier de lucru in care elevii participanți impreună cu profesorii insoțitori să metamorfozeze deșeuri, să realizeze lucruri utile.

Prin acest atelier:

– se realizează un schimb de experiență intre participanți,

– elevii sunt stimulați să fie creativi, originali, indemânatici

– se participă concret la  protejarea mediului

– Se va realiza o expoziție cu lucrările realizate

ora-12-13 prezentarea avenului de la Betfia – muzeolog Erika Posmoșanu de la Muzeul Țării  Crișurilor

Ora 13-15 – Masa de prânz

Ora 15-20 – drumeție la Betfia – observarea avenului (peștera pe verticală). Prezentarea avenului- muzeolog Erika Posmoșanu de la Muzeul Țării  Crișurilor

  • Ecologizare in zona
  • Observarea Efectelor negative ale activităților antropice asupra Lacului cu nuferi de la 1 Mai- lac termal
  • Identificarea unor specii  de arbori și de plante-printre care și unele ocrotite-activitate realizată cu ajutorul unor specialiști- dna Eli Mircescu de la EcoTop Bihor
  • Orientare astronomică și după azimut
  • Proba teoretica-ecologie și protecția mediului

Ora 20 – Cina

Sâmbătă 24.06.2017

ora 08 – micul dejun

-ora 09- plecare in excursie

  • Vizitarea Peșterii Urșilor
  • Vizitarea Muzeului Etnografic din Chișcău
  • Proba surpriză- mișcare și orientare in natură – concurs  pe echipaje

-ora 14 –masa de prânz

-ora 15- vizitarea obiectivelor din zona Buntești

  • Prezentarea florei spontane din zona Munților Apuseni
  • Vizitarea laboratorului de plante medicinale

-ora 19 – intrecere sportivă

-ora 20 –cina

-premierea participanților

 

Gabi Bonaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *