Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Acţiune comună pe linia migraţiei ilegale, la frontiera româno-ungară


Poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat, în cadrul unei acţiuni specifice pe linia combaterii migraţiei ilegale desfășurate în cooperare cu autorităţile din Ungaria, 16 cetăţeni din Siria, Egipt, Algeria şi Insulele Comore, solicitanți de azil în România, care intenţionau să ajungă ilegal într-un stat din Spaţiul Schengen.

În data de 27 iulie 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai, județul Bihor, au organizat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale în cooperare cu partea maghiară, în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 23, autorităţile de frontieră din cele două state au depistat un grup, format din şaisprezece persoane, adulţi şi copii, care încerca să treacă ilegal graniţa din România în Ungaria.

Cei în cauză au fost conduşi la sediul sectorului PF pentru cercetări, unde s-a stabilit că sunt cetăţeni din Siria, Egipt, Algeria şi Insulele Comore: adulţii (şase bărbaţi şi cinci femei) cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, iar copiii cu vârste între 3 şi 10 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

Adulţii au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schenghen.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat de trei sau mai multe persoane împreună, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Opt persoane din Irak, Afganistan şi Pakistan, opriţi de poliţiştii de  frontieră din drumul ilegal spre Germania. Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand, judetul Arad, au depistat opt cetăţeni irakieni, afgani şi pakistanezi care au încercat să treacă ilegal ”frontiera verde” spre Ungaria, sprijiniti de doi cetăţeni români.

În urma activităţilor întreprinse pentru securizarea frontierei de vest, în aceeași dată de 27 iulie 2017 și tot în jurul orei 23, în zona de competenţă a Sectorului P.F Vărşand, județul Arad, poliţiştii de frontieră au oprit în trafic, la 2 km de frontieră, două autoturisme despre care aveau suspiciuni că ar transporta persoane care intenţionează să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

Astfel, în interiorul mijloacelor de transport conduse de doi bărbaţi, au fost depistate opt persoane de origine afro-asiatică.

Şoferii şi cei opt bărbaţi din interiorul autoturismelor au fost conduşi la sediul SPF Vărşand pentru cercetări, unde s-a stabilit că pasagerii sunt cetăţeni din Irak, Afganistan şi Pakistan, şase minori şi doi adulţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 42 de ani.

În cadrul primelor verificări, cetăţenii străini au declarat că intenţionau să ajungă până în apropierea frontierei, iar apoi să treacă ilegal, pe jos, pe câmp, evitând controlul de frontieră, cu scopul de a ajunge în Germania.

Cei doi şoferi, cetăţeni români în vârstă de 33, respectiv 34 de ani, au declarat că au primit suma de 500 lei, fiecare, pentru a transporta persoanele până în zona de frontieră.

În cauza poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit celor opt bărbaţi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar celor doi şoferi pentru trafic de migranţi,  urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Comisar-şef  Laura Bondar, Purtător de cuvânt ITPF Oradea

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *