Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Activitatea D.S.V.S.A. Bihor în lunile de vară, iulie şi august 2016


DSVSA Bihor a desfășurat în această perioadă mai multe acțiuni de verificare a modului de respectare a legislației în vigoare în domeniul siguranței alimentelor și în domeniul sănătății animale:

1. Acțiuni de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement/localitățile de interes turistic în sezonul estival. În cadrul acestor activități au fost efectuate peste 150 controale, fiind vizate unități de cazare și alimentație publică situate în zonele de interes turistic din cadrul județului Bihor, precum și pe principalele căi de circulație.controale2 2. Acțiuni de control comune cu MADR pentru prevenirea si combaterea falsificarii alimentelor în domeniul producerii și comercializarii mierii de albine și a produselor apicole. În cadrul acestor activități au fost efectuate 24 controale și verificați peste 120 apicultori, fiind vizate obiective apicole ca stupine, centre colectare miere, depozite miere, piețe agroalimentare în care producătorii agricoli comercializează aceste produse.
3. Acțiuni de control pentru verificarea și respectarea condițiilor sanitare veterinare referitoare la producerea ouălor și a produselor din ou lichid destinate comercializarii. În cadrul acestor activități au fost efectuate 25 controale, fiind vizate obiective de industrie alimentară și de creștere a animalelor ca : ferme de păsări producătoare de ouă, centre ambalare ouă, unități produse din ouă, depozite alimentare.
4. Acțiuni de control pentru respectarea condițiilor sanitare veterinare referitoare la comercializarea produselor alimentare prin unități de vânzare cu amănuntul situate în zonele rurale. În cadrul acestor activități au fost efectuate peste 100 controale, fiind vizate unitățile de alimentație publică din zona rurală : magazine, baruri, restaurante etc.controale3 5. Acțiuni pentru soluționarea unor alerte alimentare. Pe acest sector personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor a fost implicat în soluționarea a unui număr de 13 alerte privind siguranța alimentară implicând o sortimentație variată de alimente ca: carne și produse din carne, carne și produse din pește, aditivi alimentari, prezența unor alergeni în alimente. În urma acestor alerte a fost retrasă din consum o cantitate totală de 250 kg alimente, care a fost dirijată spre distrugere în unități specializate.
6. Acținui de control în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare. În cadrul acestui Plan Naţional de Control au fost prelevate din județul Bihor un număr de 13 probe , din următoarele categorii de produse: carne (mici, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, cașcaval, telemea de vacă, telemea proaspătă de oaie). Din probele recoltate din județul Bihor nu au fost izolate tulpini de Escherichia Coli verotoxigenă.controale5
7. Acțiuni de control în domeniul sănătății animalelor. Pe acest sector s-au urmărit aspecte referitoare la respectarea normelor sanitare veterinare privind circulatia produselor farmaceutice de uz veterinar, verificarea realizarii actiunilor sanitare veterinare prevăzute în Programul strategic național și controlul circulației animalelor. În cadrul acestor activități au fost efectuate peste 225 controale, fiind vizate ferme de animale, târguri de animale, mijloace de transport și unități de desfacere a produselor farmaceutice.
DSVSA Bihor a aplicat un număr de 53 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 126.000 de lei și a dispus interzicerea sau suspendarea activității a peste 100 de unități.

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC, Director executiv al DSVSA Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *