Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Activitatea Trupei Iosif Vulcan Oradea (2011-2017)


I.  PROIECTE CU PARTENERI DIN STRAINATATE

În perioada 2011-2017 Trupa Iosif Vulcan a derulat patru proiecte cu parteneri din străinătate

  1. POD CULTURAL ORADEA – VIENA, în parteneriat cu TEATUL PYGMALION din VIENA. Obiectul contractului îl reprezintă cooperarea între cele două instituţii de cultură, prin realizarea a doua spectacole în parteneriat (cu o distribuție din ambele teatre), BORDEL (de Gabriel Barylli, regia artistică Ţino Geirun) – în premieră pentru teatrul din Oradea, cu o dublă distribuţie pentru rolul feminin Maria (Julia Prock în Austria şi Georgia Căprărin în România) – premiera oficială pe data de 12 iulie 2012 la Viena şi premiera romaneasca in 29 septembrie 2012 în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Scurt ediţia a XVIII-a din Oradea si HUNDERTWASSER, actorii Teatrului Regina Maria si ai teatrului partener, au susținut un turneu în Germania, în perioada 20-29 aprilie 2013, cu acest spectacol.
  2. POD CULTURAL ORADEA-AVIGNION- în parteneriat cu Compania Jean Thomas Avignion, Franţa în scopul participării a patru reprezentaţi ai instituţiei la Festivalul din Avignon, Franţa, în perioada 17 – 27 iulie 2012.
  3. POD CULTURAL ORADEA – ITALIA încheiat cu Compania TELLURIS ASSOCIATI din Italia, în cadrul căruia am găzduit şi promovat spectacolul COLOANA NESFÂRŞITĂ, mai 2012
  4. POD CULTURAL ORADEA – GYULA- încheiat cu Liceul „Mihai Eminescu” din Gyula, Ungaria, în scopul realizării unui recital de poezie cu ocazia aniversării poetului naţional, din 16 ianuarie.
  5. PROIECTE CU IMPACT EUROPEAN
  6. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe.

În luna Decembrie 2014, Teatrul Regina Maria a înregistrat aplicația către EFA – European Festivals Association – o organizație umbrelă a festivalurilor europene, prin s-a urmarit ca Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO) să i se acorde marca EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe. Platforma EFFE este un proiect susținut de către Comisia Europeană și Parlamentul European, iar calitatea de membru EFFE oferă vizibilitate, oportunități de noi parteneriate și schimburi la nivel european, precum și recunoașterea calității deosibite a FITO. Aplicatia FITO a fost evaluată de către experți la nivel național și apoi aprobată de către Juriul Internațional de Festival în ședința din 8 mai 2015 a Asociației Festivalurilor Europene. Anul acesta au aplicat 896 de festivaluri din 32 de țări europene. Pe perioada 2015 -2017, FITO a beneficiat  de eticheta EFFE, care aduce un plus de vizibilitate și recunoaștere a calității și valorii evenimentului. De asemenea, FITO a fost inclus în ghidul festivalurilor EFFE – ceea ce înseamnă o audiență extinsă din partea publicului, artiștilor, organizațiilor de profil, autoritățiilor publice, sponsorilor, companiilor private și mass-mediei.

  1. Senior Experten Service Germania.

La începutul anului 2014, Teatrul Regina Maria a solicitat prin programul SES Germany (Senior Experten Service Germany) un expert senior care să ofere consultanță în vederea dezvoltării de parteneriate internaționale și accesării de fonduri europene destinate instituțiilor de cultură. Astfel, în perioada 08 – 23 septembrie 2014, un expert pe probleme de finanțare, dna sociolog Christel Daesler Lohmuller a desfășurat împreună cu membrii echipei Biroului de Proiecte culturale, activitati care să asigure inițierea de noi parteneriate internaționale, precum și implicarea în proiecte finanțate prin programul Comisiei Europene Creative Europe.

  1. Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice.

Teatrul Regina Maria Oradea a fost selectat, din peste 3000 de teatre istorice din Europa,  sa faca parte din  Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice. Această reţea de turism cultural face legătura între 120 dintre cele mai interesante, mai frumoase şi mai bine păstrate teatre istorice din peste 30 de ţări. Reţeaua Europeana a Teatrelor Istorice este, în acest moment, unul dintre cele mai mari proiecte culturale susţinute de Programul Cultura al Uniunii Europene. Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice este împărţită în 12 reţele. Teatrul Regina Maria Oradea face parte dintr-o nouă reţea, Reţeaua Marea Neagră, care include teatre istorice din România, Bulgaria, Georgia şi Ucraina. Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice este organizată de PERSPECTIV – Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa – şi 15 organizaţii partenere din 12 ţări. Instituţia responsabilă pentru organizarea Reţelei Marea Neagră este Teatrul Naţional din Iaşi, România. Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice este un proiect co-finanţat de Programul Cultura al Uniunii Europene în perioada 2012 – 2017. Reţeaua Marea Neagră este coordonată de managerul de reţea Teatrul Naţional din Iaşi împreună cu alte cincisprezece instituţii culturale din doisprezece ţări. Coordonatorul responsabil pentru Uniunea Europeană este PERSPECTIV – Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa. In perioada 1-3 martie- la Iasi a avut loc intalnirea partenerilor din cadrul retelei Balck SEA Thaetre Route- Doamna director artistic- Victoria Balint a participat la aceasta intalnire

În perioada 26-28 aprilie 2017 – la Berlin și a constat în participarea la o conferinta despre proiect si prezentarea materialelor rezultate din proiect, intalniri cu parteneri din peste 20 de tari din Europa si crearea unor contacte pentru posibilele parteneriate culturale. Au participat la Conferinta- Domnul Vulcu Daniel- director general manager si Doamna Balint Victoria- director artistic Trupa Iosif Vulcan.

  1. Institutul Cultural Roman si Teatrul Regina Maria

ICR a sprijinit participarea in strainatate, a doua spectacole ale Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria – la „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice” din Bursa – Turcia, cu spectacolul Seara de Ajun, în cadrul proiectului „Două teatre românesti la International Balkan Countries Theatre Festival de la Bursa – editia a III-a“, anul 2016 si la Budapesta, Ungaria, cu spectacolul Scripcarul pe acoperis la Thalia Szinhaz, in anul 2015

II.  PROIECTE CU IMPACT NATIONAL

ZILELE TEATRULUI REGINA MARIA

Este un proiect prin care teatrul oradean prezintă publicului, criticii de specialitate, selecționerilor, directorilor de teatre și regizorilor artistici cele mai importante spectacole ale Trupei Iosif Vulcan. Evenimentul are loc de regula la sfârșitul lunii mai al fiecarui an și durează 3-4 zile.

  1. a) În prima ediție, care s-a desfășurat în perioada 23 – 26 mai 2013, au fost prezentate patru spectacole la Sala Mare a Teatrului: LA „IUNION”, BIRJAR!, după schițe de I.L. Caragiale, A DOUĂSPREZECEA NOAPTE, de William Shakespeare, ÎN CURÂND VINE TIMPUL, de Line Knutzon și SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ, de Shalom Alehem. Au fost prezenți la Oradea patru importanti critici de teatru și un director de teatru.
  2. b) A doua editie – 22 – 25 mai 2014, am prezentat un numar de patru spectacole, la Sala Mare – LEONCE ȘI LENA, scenariul de Mihai Măniuțiu și Ada Milea, CEI CE NU UITĂ…, scenariul Gavriil Pinte, COMETA de Justine del Corte si PRODUCĂTORII, un musical de Mel Brooks. Au fost prezenti la Oradea 9 critici de teatru, majoritatea si selectioneri ai unor importante festivaluri te teatru din tara, un regizor artistic si doi directori de teatru.
  3. c) A treia ediție s-a desfășurat în perioada 26-31 mai 2015, și au fost prezentate un număr de 10 spectacole, dintre care 6 spectacole la Sala Mare, două spectacole pe scena mobilă și două spectacole la Sala Arcadia – DRAGOSTE ÎN PATRU TABLOURI de Lukas Bärfuss, CANCÚN (de Jordi Galcerán, ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL HAMLET , un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, CĂSĂTORIA, de N.V. Gogol, O POVESTE FOARTE SIMPLĂ, de Maria Lado, CHEIA de András Forgách, IUBIRE, versiune scenică de Ioan Ieremia după „Bogdan Dragoș” de Mihai Eminescu, UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS, de Dennis Kelly, SECVENȚE ȘI PROFILE un spectacol de teatru-dans coordonat de Florin Fieroiu, LEONCE ȘI LENA, scenariul de Mihai Măniuțiu și Ada Milea după Georg Büchner. Au fost invitate 18 personalitati ale lumii teatrale- critici, directori de teatre, regizori.

GALELE PREMIILOR UNITER – 2016

Pentru prima data, la Oradea s-a desfasurat cel mai prestigios si important eveniment teatral din tara.

10 premianti, 32 de nominalizati si peste 500 de invitați din București și din țară au fost prezenți în data de 9 mai la Teatrul „Regina Maria” din Oradea pentru a sărbători performanța în Teatrul românesc în cadrul Galei Premiilor UNITER, ajunsa la cea de-a XXIV-a editie. Spectacolul-eveniment a fost transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural și online pe www.tvr.ro și www.uniter.ro.

Actorul Eugen Tugulea a primit Premiul pentru o viata dedicata teatrului si poeziei, iar Richard Balint a fost nominalizat la Premiul « Cel mai bun actor in rol principal », pentru rolul Gorge, din spectacolul « Uciderea ritualica a lui Gorge Mastromas », regizat de Bobi Pricop la Teatrul Regina Maria din Oradea.

60 DE ANI DE TEATRU ROMÂNESC LA ORADEA

60 de ani de la înfiinţarea primei trupe româneşti permantente la Teatrul din Oradea

PREMIERE 2011-2017

  • Sala Mare (37 premiere)

2011 – 6 premiere, 2012 – 6 premiere, 2013 – 6 premiere, 2014 – 6 premiere, 2015 – 4 premiere, 2016 – 3 premiera, 2017 – 5 premiere

  • Sala Arcadia (17 premiere)

2012 – 5 premiere, 2013 – 2 premiere, 2014 – 4 premiere, 2015 – 3 premiere, 2016 – 2 premiere, 2017 – 1 premiera

  • Scena mobilă (4 premiere)

TOTAL: 58 premiere

CELE MAI IMPORTANTE SPECTACOLE

  • SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ de Jerry Bock şi Joseph Stein, regia artistică Korcsmaros Gyorgy, data premierei- 25 septembrie 2011
  • LEONCE ŞI LENA, scenariul de Mihai Măniuţiu şi Ada Milea după Georg Buchner, regia artistică Mihai Măniuţiu – 23 noiembrie 2013
  • CAFENEAUA PIRANDELLO, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu – după texte de Luigi Pirandello, Regia artistică: Mihai Măniuțiu; data premierei: 7 mai 2017
  • DOMNUL JURDAN, rescriere dramatică după comedia “Burghezul gentilom” de Jean Baptiste Poquelin Molière şi după “Jourdain cel scrântit” de Mihail Bulgakov, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză; data premierei: 25 septembrie 2016
  • CABARETUL DADA, de Matei Vișniec, regia artistică Anca Bradu; data premierei: 23 octombrie 2016
  • UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS, de Dennis Kelly, regia artistică Bobi Pricop; data premierei: 1 martie; la Sala Mare (cu publicul pe scenă)
  • CHEIA, de Andras Forgach, direcția de scenă Victor Ioan Frunză; data premierei: 25 aprilie;
  • BILOXI BLUES de Neil Simon, regia artistică Ovidiu Caiţa, data premierei -29 septembrie 2011
  • ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI, adaptare de Dale Wasserman, regia artistică Marius Oltean – 31 martie 2012
  • A DOUĂSPREZECEA NOAPTE, de W. Shakespeare, regia artistică Alexandru Mâzgăreanu – 17 martie 2013
  • LA “IUNION”, BIRJAR!, după schiţe de I.L. Caragiale, regia artistică Daniel Vulcu – 12 mai 2013
  • CEI CE NU UITĂ… un scenariu de Gavriil Pinte, regia artistică Gavriil Pinte – 14 iunie 2013
  • PRODUCĂTORII, de Mel Brooks, regia artistică Halasi Imre – 20 septembrie 2013
  • COMETA, de Justine del Corte, regia artistică Radu Alexandru Nica, 1 martie 2014, Sala Mare
  • CANCUN, de Jordi Galceran, regia artistică Theodor Cristian Popescu, 25 septembrie 2014, Sala Mare
  • CĂSĂTORIA, de N. V. Gogol, regia artistică Alexandru Mâzgăreanu, 14 decembrie 2014, Sala Mare
  • LIVADA DE VIȘINI, de A.P. Cehov, regia artistică Alexandru Dabija; data premierei: 20 septembrie 2017; la Sala Mare
  • OMUL DIN LA MANCHA, un musical de Dale Wasserman, regia artistică Korcsmaros Gyorgy; data premierei: 27 septembrie 2017; la Sala Mare
  • AUDITIA, de Alexandr Galin; regia artistică Mircea Cornișteanu; data premierei: 31 ianuarie 2017; la Sala Mare
  • ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL HAMLET, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, Regia artistică: Gavriil Pinte (premiera: 26 septembrie 2014 la Scena Mobilă amplasată în Piața Ferdinand)
  • ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL LEAR, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, Regia artistică: Gavriil Pinte (premiera: 26 aprilie 2016 la Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea)

PREMII SI NOMINALIZĂRI

2012 – 6 nominalizari și 2 premii

  • Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo (SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună scenografie – Vioara Bara (SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Premiul special al Juriului, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Richard Balint(SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Premiul pentru Cel mai bun coregraf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – András Loránd(SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012: Richard Balint (SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012: Ioana Dragoş-Gajdo (SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun scenograf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Vioara Bara (SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ)
  • Premiul pentru cel mai bun actor: Richard Balint (pentru rolurile Martin Dysart – EQUUS şi Hilbert – ÎN CURÂND VINE TIMPUL) din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Scurt, ediţia a XVIII-a, 23-30 septembrie, Oradea

 

2013 – 1 nominalizare și 1 premiu

  • Premiul special al juriului FTS 2013 – acordat spectacolului CEI CE NU UITĂ… (de Gavriil Pinte) – FITO, septembrie 2013
  • Nominalizare a actorului Richard Balint în cadrul Festivalului de Teatru Scurt FTS 2013 – pentru rolul din spectacolul TĂIETURA (al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad).

2014 – 2 nominalizări şi 2 premii

  • Nominalizare pentru „Cea mai bună scenografie” în cadrul FITO – Cosmin Ardelean – spectacolul „Cancun” Teatrul Regina Maria Oradea
  • Nominalizare pentru „Cea mai bună actriţă” în cadrul FITO – Ioana Dragoş Gajdo – rolul Reme – spectacolul „Cancun” Teatrul Regina Maria Oradea
  • Premiul pentru „Cel mai bun spectacol” în cadrul FITO – „În inima nopţii – Episodul Hamlet” – scenariul Gavriil Pinte cu inserţii de George Banu şi Monique Borie – Teatrul Regina Maria Oradea

2015 – 11 nominalizări şi 4 premii

  • Trei nominalizări la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea pentru spectacolul SEARA DE AJUN:
  • Nominalizare: CEL MAI BUN ACTOR – RĂZVAN VICOVEANU – Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) – Oradea, septembrie 2015
  • Nominalizare: CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ – MIHAELA GHERDAN – Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) – Oradea, septembrie 2015
  • Nominalizare: CEA MAI BUNĂ REGIE – OVIDIU CAIȚA – Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) – Oradea, septembrie 2015
  • Două nominalizări la Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a, Teatrul „Al. Davila” Pitești, pentru spectacolul SEARA DE AJUN:
  • Nominalizare pentru MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI – Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a – Teatrul „Al. Davila” – Pitești, noiembrie 2015
  • Nominalizare pentru CEL MAI BUN ACTOR – RĂZVAN VICOVEANU, pentru rolul GARY din spectacolul SEARA DE AJUN – Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a – Teatrul „Al. Davila” – Pitești, noiembrie 2015
  • Două premii și doua nominalizări la Festivalul Național de Comedie de la Galaţi pentru spectacolul LEONCE ȘI LENA:
  • Premiul pentru CEL MAI BUN SPECTACOL – Festivalul Național de Comedie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați, octombrie 2015
  • Premiul PUBLICULUI – Festivalul Național de Comedie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați, octombrie 2015
  • Nominalizare pentru CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE – Adrian Damian – Festivalul Național de Comedie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați, octombrie 2015
  • Nominalizare pentru CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL – Richard Balint – Festivalul Național de Comedie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați, octombrie 2015
  • Nominalizare în cadrul Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț „Pledez pentru Tine(ri)” pentru spectacolul UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS:
  • Nominalizare pentru CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE – Irina Moscu – Festivalul de Teatru Piatra Neamt PLEDEZ PENTRU TINE(RI), organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț – octombrie 2015

2016 – 1 nominalizare și 2 premii

  • Premiul pentru cea mai bună scenografie: ROXANA IONESCU – Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, ediția a XIII-a – Baia Mare, iunie 2016
  • Premiul special pentru o viata intreaga dedicata teatrului si poeziei: EUGEN TUGULEA – Galele UNITER, editia 2016- Oradea
  • Nominalizare Gala Premiilor UNITER: Cel mai bun actor in rol principal – RICHARD BALINT pentru rolul Gorge din spectacolul „Uciderea ritualica a lui Gorge Mastromas”,regia Bobi Pricop, scenografia Irina Moscu .

2017- 4 premii

  • Premiul pentru Cel mai bun spectacol – Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a V-a, septembrie 2017 – CAFENEAUA PIRANDELLO
  • Premiul special al juriului pentru MUZICĂ – Ada Milea – Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, ediția a XXIV-a – Baia-Mare, iunie 2017 – LEONCE ȘI LENA
  • Premiul pentru CEL MAI BUN SCENOGRAF și premiul publicului pentru CEL MAI BUN SCENOGRAF – Adrian Damian – Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, ediția a XXIV-a – Baia-Mare, iunie 2017 – LEONCE ȘI LENA
  • Premiul pentru CEL MAI BUN ACTOR și premiul publicului pentru CEL MAI BUN ACTOR la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, ediția a XXIV-a – Baia-Mare, iunie 2017 pentru rolul Valerio în LEONCE ȘI LENA, un scenariu de Mihai Măniuțiu și Ada Milea după Georg Büchner, regia artistică Mihai Măniuțiu.

TOTAL – 15 premii si 21 nominalizări

FESTIVALUL DE TEATRU SCURT (FTS)

2011

FTS – Festivalul de Teatru Scurt – Ediția a XVII-a (25 septembrie – 2 octombrie 2011 – Oradea)

Total: 29 spectacole

2012

FTS – Festivalul de Teatru Scurt – Ediţia a XVIII-a (internaţională) (23 – 30 septembrie 2012 Oradea)

Total: 36 spectacole

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU ORADEA (FITO)

2013

În 2013, Teatrul Regina Maria a lansat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, integrând în cadrul acestuia deja cunoscutul Festivalul de Teatru Scurt (aflat la a XIX-a ediție), Festivalul de Teatru Circ și Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia.

FITO – Festivalul Internațional de Teatru Oradea – Prima Ediție (20 septembrie – 13 octombrie 2013 – Oradea)

Total: 73 spectacole

2014

FITO – Festivalul Internațional de Teatru Oradea – Ediția a II-a (20 septembrie – 12 octombrie 2014 – Oradea)

Total: 62 spectacole

2015

FITO – Festivalul Internațional de Teatru Oradea – Ediția a III-a (20-27 septembrie 2015 – Oradea)

Total: 19 spectacole

2016

FITO – Festivalul Internațional de Teatru Oradea – Ediția a IV-a (25 septembrie – 1 octombrie 2016 – Oradea)

Total: 31 spectacole

2017

FITO – Festivalul Internațional de Teatru Oradea – Ediția a V-a (24 septembrie – 1 octombrie 2017 – Oradea)

Total: 29 spectacole, 2 lansări de carte

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI

2011 (4 festivaluri)

  • Participare cu spectacolele LA GRANDE MAGIA și SOARE PENTRU DOI la Festivalul Internaţional Multicultural “Fără Bariere”, Satu Mare
  • Participare cu spectacolul COPILUL ACESTA la Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier”, Baia Mare, unde actriţa Corina Cernea, interpretă a spectacolului “Copilul acesta” a obţinut Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar;
  • Participare cu spectacolul VRĂJITORUL DIN OZ la Festivalul Internaţional de Teatru “POVEŞTI”, Alba Iulia
  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ la Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” – Teatrul de Opereta Ion Dacian – Bucureşti, noiembrie 2011

2012 (4 festivaluri)

  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ în cadrul Festivalului Multicultural Internaţional “Fără Bariere” – Teatrul de Nord Satu Mare – Satu Mare, mai 2012.
  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru “Atelier” – Teatrul Municipal Baia Mare – Baia Mare, mai 2012.
  • Participare cu spectacolul BILOXI BLUES în cadrul Festivalului Multicultural Internaţional “Fără Bariere” – Teatrul de Nord Satu Mare – Satu Mare, mai 2012.
  • Participare cu spectacolul VRĂJITORUL DIN OZ în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti” – Bucureşti, octombrie 2012.

2013  (2 festivaluri)

  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ la Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi, iunie 2013
  • Participare cu spectacolul A DOUĂSPREZECEA NOAPTE la Festivalul Național de Teatru – 2013

 

2014 (4 festivaluri)

  • Participare cu spectacolul LEONCE ȘI LENA la Festivalul Internațional de Teatru Nou, Arad – 2014
  • Participare cu spectacolul LA „IUNION”, BIRJAR! la Festivalul FEstCO, București – 2014
  • Participare cu spectacolul LEONCE ȘI LENA la Festivalul de Teatru Toma Caragiu – Întâlniri regizorale – Ploiești, iunie 2014
  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ la Festivalul de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sării” – Teatrul Municipal „Aureliu Manea”, Turda, octombrie 2014

2015 (13 festivaluri)

  • Participare cu spectacolul SECVENȚE ȘI PROFILE la Festivalul Like CNDB #1 (organizat de Centrul Național al Dansului București) – București, februarie 2015
  • Participare cu spectacolul UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS la Festivalul Internațional de Teatru Nou, Arad, mai 2015
  • Participare cu spectacolul ÎN INIMA NOPŢII – EPISODUL HAMLET la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iunie 2015
  • Participare cu spectacolul LEONCE ŞI LENA la Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului „Theaterstock” – Bacău, august 2015
  • Participare cu spectacolul SEARA DE AJUN la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea – septembrie 2015
  • Participare cu spectacolul OMUL DIN LA MANCHA la Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a – Teatrul Regina Maria, Oradea – septembrie 2015
  • Participare cu spectacolul LEONCE ŞI LENA la Festivalul Național de Comedie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” – Galați, octombrie 2015
  • Participare cu spectacolul CHEIA la Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, ediţia a III-a – Teatrul Nottara – București, octombrie 2015
  • Participare cu spectacolul UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS la Festivalul de Teatru Piatra Neamț PLEDEZ PENTRU TINE(RI), organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț – octombrie 2015
  • Participare cu spectacolul OMUL DIN LA MANCHA la Festivalul „Teatru pe Drumul Sării” – ediția a IV-a – Teatrul „Aureliu Manea”, Turda, octombrie 2015
  • Participare cu spectacolul OMUL DIN LA MANCHA la Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, ediția a XXI-a – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – noiembrie 2015
  • Participare cu spectacolul SEARA DE AJUN la Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a – Teatrul „Al. Davila” – Pitești, noiembrie 2015
  • Participare cu spectacolul LEONCE ȘI LENA la Festivalul de Teatru „Râmnic Inter Fest”, ediția a V-a – Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea – octombrie 2015

 

2016 (9 festivaluri)

  • Participare cu spectacolul SEARA DE AJUN la Festivalul Internațional de teatru „Scena ca o stradă”, ediția a II-a – Teatrul de Vest Reșița – februarie 2016
  • Participare cu spectacolul SEARA DE AJUN la Festivalul Internațional al Țărilor Balcanice, ediția a III-a – Bursa, Turcia – martie 2016
  • Participare cu spectacolul ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL LEAR la Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a X-a – Craiova, aprilie 2016
  • Participare cu spectacolul ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL LEAR la Festivalul Internațional de Teatru Nou, ediția a IV-a – Arad, mai 2016
  • Participare cu spectacolul ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL LEAR la Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, ediția a XIII-a – Baia Mare, iunie 2016
  • Participare cu spectacolul ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL LEAR la Festivalul Internaţional de Teatru “Interferenţe”, ediţia a V-a – Cluj-Napoca, noiembrie 2016
  • Participare cu spectacolul LEONCE ȘI LENA la Festivalul Internațional „Miturile Cetății”, ediția I – Teatrul de Stat Constanța – iunie 2016
  • Participare cu spectacolul DOMNUL JURDAN la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic, ediţia a XXII-a – Arad, noiembrie 2016
  • Participare cu spectacolul OMUL DIN LA MANCHA la Festivalul Național de Comedie Galați, ediţia a XXVIII–a – Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi – noiembrie 2016

2017 (11 festivaluri)

  • Participare cu spectacolul O POVESTE FOARTE SIMPLĂ la Festivalul „Scena ca o Stradă” Reșița, 14-16 februarie 2017
  • Participare cu spectacolul CABARETUL DADA la Zilele Teatrului „Matei Visniec” Suceava – editia I-a 18 – 20 mai 2017
  • Participare cu spectacolele LEONCE ȘI LENA și BARACA la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, Baia Mare, 10 – 13 iunie 2017
  • Participare cu spectacolul OMUL DIN LA MANCHA la Festivalul „Miturile Cetății”, Constanța, 22 – 24 iunie 2017
  • Participare cu spectacolul ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL LEAR la Shakespeare Festival XIII, Ungaria (Gyula), 11- 13 iulie 2017
  • Participare cu spectacolul LEONCE ȘI LENA la Festivalul Internațional de Teatru de la Turda, 08 – 10 septembrie 2017
  • Participare cu spectacolul LEONCE ȘI LENA la Festivalul Internațional Multicultural de Teatru Tranzit FESZT Satu Mare, 15 – 16 septembrie 2017
  • Participare cu spectacolul ÎN PLINĂ GLORIE! la Festivalul Naţional de Comedie Galați, 12-14 octombrie 2017
  • Participare cu spectacolul CABARETUL DADA și CAFENEAUA PIRANDELLO la Festivalul National de Teatru București – Ediția a XXVII-a, 23-27 octombrie 2017
  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ la Festivalul Internațional „Elena Teodorini”, ediția a XV-a, Craiova, 28 octombrie 2017
  • Participare cu spectacolul SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ la Festivalul Internațional de Teatru Clasic, Arad, ediția a XXIII-a, 19 noiembrie 2017

TOTAL:  47 festivaluri

ACTIVITATE TRUPEI ARCADIA 2011 – 2017

Începând cu anul 2011, de când Teatrul pentru Copii și Tineret Arcadia a devenit parte integrantă a Teatrului Regina Maria, iar secția română a fostei instituții a devenit o trupă de sine stătătoare sub denumirea de Trupa Arcadia, au avut loc următoarele evenimente importante:

 

PREMIERE:

  1. 20 000 LEGHE SUB MĂRI,
  2. CAPRA CU TREI IEZI,
  3. ALBĂ CA ZĂPADA
  4. INSULA ŞERPILOR
  5. VINE MOŞ CRĂCIUN
  6. FRUMOASA ŞI BESTIA
  7. HANSEL SI GRETEL
  8. DOMNUL NOSTOC ȘI MISTERUL DIN OCEAN
  9. SCUFIȚA ROȘIE
  10. O MIE ȘI UNA DE FRONTIERE (Povestea lui Aladin)
  11. POVEȘTI POPULARE RUSEȘTI
  12. MIC SAU MARE?
  13. DORINȚA DE CRĂCIUN
  14. ANOTIMPURI FERMECATE
  15. MOTANUL ÎNCĂLŢAT
  16. MIRACOLUL IERNII
  17. MOMENTE ŞI SCHIŢE
  18. STAN BOLOVAN – SPAIMA ZMEILOR
  19. OMULEŢ
  20. SĂRBĂTORI ZĂPĂCITE
  21. GULLIVER
  22. CENUŞĂREASA
  23. POVEȘTI POPULARE MAGHIARE
  24. TROMBONEL – HOȚUL ZĂPEZII

Comparativ cu perioada anterioară din intervalul 2004 – 2010, când au fost un număr total de 18 premiere la secția română a Teatrului pentru Copii și Tineret Arcadia, se vede o creștere a numărului de premiere cu un procent de 33%.

PATRICIPARE LA FESTIVALURI:

În perioada 2011 – 2017 Trupa Arcadia a avut un parcurs fabulos în ceea ce privește participarea la Festivaluri Naționale și internaționale, comparativ cu perioada anterioară.

Astfel, Trupa Arcadia a participat la 45 de Festivaluri de la cele mai importante Teatre de profil din țară la diferite ediții:

FESTIVALURI ÎN ȚARĂ:

  • Festivalul International al teatrului contemporan de animatie ImPuls, Teatrul de Animație “Țăndărică București
  • Festivalulul Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”,– Teatrul „Ion Creangă”, București
  • Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, Teatrul de Păpuși Gulliver, Galați
  • Festivalul Internațional Euromarionete, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – secția marionete, Arad
  • Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Caravana Poveștilor”, Teatrul Arlechino, Brașov
  • Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, Teatrul Sfântu Gheorghe
  • Festivalul Tânăr, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu
  • Festivalul Internațional de Teatru POVEȘTI, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia
  • Festivalul Teatrelor de Păpuși și Marionete PUCK, Teatrul Puck Cluj-Napoca
  • Festivalul FuxFest – Trupa Liliput a Teatrului Szigligeti, Oradea
  • Festivalul de teatru pentru copii „Așchiuță”, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Așchiuță”, Pitești
  • Festivalul de Teatru și Arte Performative TEATRU PE DRUMUL SĂRII, Teatrul Municipal Turda
  • Festivalul „Feţi Frumoşi, Zâne Bune şi Ilene Cosânzene”, Teatrul Dramatic Ion. D. Sîrbu de la Petroşani
  • Festivalul Internațional Multicultural „FĂRĂ BARIERE”, Satu Mare

FESTIVALURI INTERNAȚIONALE DIN STRĂINĂTATE:

  • Festival OFF d’Avignon, Franța – 18-28 iulie 2013
  • Turneu European cu 18 reprezenaţii în 14 oraşe din Cehia şi Franţa, noiembrie 2014
  • Turneu European cu 6 reprezenaţii în Veszprem – Ungaria şi în Bruxelles – Belgia, aprilie – mai 2015
  • Festivalul Internaţional de Marionete „Solstice” – Teatrul de Marionete Belfort, Franța – februarie 2016
  • Invitație la PYGMALION THEATER, Viena, Austria, in data de 17 decembrie 2017
  • Festivalul Internațional de Teatru BONECOS DE CANELA, ediția a XXIX-a – Brazilia (Canela), octombrie 2017
  • Festivalul Internațional INTERCÂMBIO DE LINGUAGENS, ediția a XV-a – Brazilia (Rio de Janeiro), octombrie 2017

Comparativ cu perioada anterioară din intervalul 2004 – 2010, în care secția română a Teatrului Arcadia a participat la trei Festivaluri, Galați în 2004, 2006 București în 2007, se poate observa evidenta creștere a numărului de Festivaluri de importanță majoră, atât din țară cât și din Europa sau America de Sud.

PREMII ȘI DIPLOME:

  • PREMIUL Prieteniei, pentru Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, Festivalul Internațional de Teatru POVEȘTI, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, 2014
  • PREMIUL pentru muzică de spectacol – Endre Sárossy, pentru montarea „Scufiţa Roşie”, a Trupei „Arcadia” a Teatrului „Regina Maria” – Oradea, la Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, Teatrul de Păpuși Gulliver, Galați, 2015
  • PREMIUL pentru CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE (Oana Cernea și Armand Richlete Kleinberg), Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, Teatrul Sfântu Gheorghe, 2015
  • PREMIUL pentru Farmecul și Umorul Dramatizării (Florian Silaghi) la Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin”, ediția a II-a – Timișoara, 2017
  • DIPLOMĂ pentru viziune și inițiativă în teatrul pentru Copii și Tineret domnului Florian Silaghi, Festivalul de teatru pentru copii „Așchiuță”, Pitești, 2016

FESTIVALUL DE TEATRU PENTRU COPII ARCADIA

În 2013, Trupa Arcadia a organizat prima ediție a unui Festival de teatru pentru copii în orașul Oradea , care a continuat până în prezent, fiind la a V-a ediție.

Festivalul a avut participanți naționali și internaționali de la Teatrul Țăndărică, București; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași; Teatrul Merlin, Timișoara; Teatrul Ariel, Târgu Mureș; Teatrul „Ion Creangă”, București; Trupa Nuți și Sorin, Arad; Teatrul Excelsior, București; Asociația Puranima București; Teatrul de Marionete, Arad; Teatrul Puck, Cluj-Napoca; Teatrul „Szigligeti Szinhaz”, Oradea; Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești; Teatrul Prichindel, Alba Iulia;  Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București, Palatul Copiilor și al Elevilor Oradea, Teatrul pentru Copii „Ciufulici” Ploiești, Compania Hepp Trupp din Ungaria, Compania Karromato, Cehia şi Compania Karagoz, Turcia, Compania Dr. Bubble și Milkshake, România și Australia.

În cele patru ediții de până acum s-au jucat un număr de 67 de spectacole invitate, au avut loc lansări de cărți, expoziții tematice de păpuși, afișe, decoruri din teatre de păpuși, s-au susținut ateliere și workshop-uri pentru specialiști și pentru copii, s-au jucat spectacole în sediile Teatrului Regina Maria, dar și în Cetatea Oradea sau în alte locații din oraș și din județ.

În 2016 și la ediția din acest an, Festivalul a avut susținere financiară din partea ADMINISTRAȚIEI FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL, în valoare de peste 120 000 lei, în urma depunerii unor proiecte culturale, implementate de echipa Festivalului de la Trupa Arcadia.

ALTE FESTIVALURI ȘI ACTIVITĂȚI:

„TEATRUL MEU DE PĂPUŞI” concurs de teatru de păpuşi pentru copii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului de Păpuşi – trei ediții din 2016 până în prezent.

MiniFest , două ediții, Festival de teatru dedicat copiilor 0 – 4 ani, Ianuarie 2017 și 2018, în parteneriat cu Teatrul I. Creangă din București. Invitați din București și Cluj Napoca.

PROIECT EUROPEAN „ITINERANCE”:

Proiectul Itinerances din cadrul Programului Cultural European “Cultura 2007 – 2013” desfășurat și implementat în perioada 2013 – 2015, a avut un buget total de 405.000 EUR din care 200.000 EUR reprezintă finanţare europeană iar restul- participare personala a celor 4 organizatori:

  1. Teatrul Regina Maria – organizator principal
  2. Teatrul de Marionete Belfort, Franta – coorganizator 1
  3. Compagnia Karromato Sobeslav, Cehia – coorganizator 2
  4. Charles Kleinberg Production – Bruxelles, Belgia – coorganizator 3

Principalele activități:

  • Realizarea unui spectacol cu marionete și imagini 3D și prezentarea lui in Oradea și în tările partenere în următoarele orașe: Ceske, Velesin, Sobeslav, Trhove Sviny, Tyn nad Vltavou, Sezimovo Usti , Sobeslav și Tabor (Cehia), respectiv Delle, Belfort și Cravanche (Franța), Veszprem (Ungaria) și Bruxelles (Belgia).
  • Expoziţie de marionete din diferite ţări ale lumii în cadrul poiectului European Itinerances
  • Workshop de mânuire marionete şi creare de scenete de către copii, cu regizorul Luis Montoto
  • Workshop de realizare a imaginilor 3D susținut de Armand Richelet Kleinberg

DEPLASĂRI ÎN JUDEȚ ȘI LOCALITĂȚI LIMITROFE:

În perioada analizată, Trupa Arcadia a susținut peste 20 de spectacole de teatru pentru copii în următoarele localități: Carei, Marghita, Nădab, Tinca, Beiuș, Chișineu Criș, Salonta, Ștei, Budoi, Apateu (Ungaria).

PARTENERIATE ȘI COLABORĂRI:

Primăria Municipiului Oradea, Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Clubul Lyons Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea Oradea, Grădiniţa cu program prelungit nr. 47 Oradea, Scoala Gimnaziala Avram Iancu, structura Gradinita nr 44 Oradea, Centrul Scolar de Educatie Incluziva Orizont Oradea, Liceul Don Orione Oradea, Grădiniţa cu Program Prelungit “Albă ca Zăpada” Băile Felix,  Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 19, Asociaţia Româno-Germană Alsterdorf, DGASPC BIHOR – Complexul de Servicii Comunitare “Plopii Fără Soţ”, Asociaţia “Paşi Împreună”, Şcoala Gimnazială nr. 1 Nojorid, Structura Şcoala Gimnazială nr. 3 Leş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, etc.

În ceea ce privește numărul de spectatori, se poate observa o evoluție evidentă de la anul 2010 în care teatrul orădean – secția română a avut un număr de 10.391 spectatori la anul 2017 când numărul spectatorilor Teatrului Regina Maria a ajuns la 41.879.

Florina Dometi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *