Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Adevărul despre lapte, pentru toți „papă-lapte”


Despre lapte și brânzeturi

Laptele a început să fie procesat în urmă cu 8000 de ani și este cunoscut de mulți oameni ca fiind o băutură miraculoasă, cu efecte foarte benefice asupra organismului uman. Din păcate, laptele are și o “latură întunecată”.

Logică 

Omul este singurul mamifer care consumă laptele altei specii (cu excepția unor cazuri izolate). De asemenea, este singurul mamifer care consumă lapte după perioada de înțărcare. 

Cred că sunteți de acord cu faptul că laptele vacii este destinat doar vițelului, nu taurului și nici omului. Acesta este motivul pentru care laptele vacii (sau al altor animale) este total diferit de laptele de om. Este foarte greu de digerat și are efecte nocive, deoarece are o concentrație mult mai mare de nutrienți și hormoni decât cel de om. Totuși, cum toate mamiferele știu când trebuie să nu se mai hrănească, cu lapte, iar inteligentul om, nu?

Bani
Laptele nu era de ajuns, așadar, s-au creat lactatele: iaurt, brânză, cașcaval, smântână, unt. În urma consumului, toată lumea este mulțumită: consumatorii, producătorii, intermediarii, mass-media și desigur, statul. Nimănui nu i-ar plăcea ca de mâine să nu se mai consume produse lactate. Consumatorii sunt înnebuniți după gustul acestora, iar ceilalți după gustul banilor.
Acesta este motivul pentru care consumatorii nu știu nici azi adevărul despre lapte și derivatele acestuia. Mai mult ca sigur, nu vom vedea în viitorul apropiat la TV, campanii de genul “Spune NU laptelui!”.
Știință
În anii anul 1974, premierul Chinei a fost diagnosticat cu, cancer la vezica urinară, acesta fiind motivul pentru care a ordonat efectuarea unui studiu imens al celor mai comune 12 tipuri de cancer la aproximativ 880 milioane de oameni, din peste 24.000 de districte din China.
Așa a luat naștere “Studiul China ” cea mai completă cercetare asupra nutriției, realizată vreodată, având implicații extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate și sănătății pe termen lung.
Concluzia acestui studiu, subliniază despre cazeină, că reprezintă până la 87% din proteina laptelui de vacă, accentuând dezvoltarea cancerului (în special mamar, ovarian, testicular, de colon, de prostată) și creșterea colesterolului.
Cazeina este o proteină de care vițelul are nevoie pentru a avea copite și coarne. Oamenii nu au copite sau coarne, deci, de ce ar avea nevoie de atâta cazeină? Laptele de om este mai bogat în albumine (similare cu proteinele din zer), decât în cazeină.
Vițelul, pe lângă laptele vacii, mănâncă și iarbă. Organele sale digestive sunt capabile să digere separat laptele, de iarbă.
Sistemul nostru digestiv este construit altfel. Când laptele de vacă pătrunde în stomac, sucurile acide digestive îl coagulează și îl transformă într-o materie asemănătoare cu brânza, aceasta conținând și alte bucăți de mâncare aflate în stomac. De aceea, laptele și lactatele animale sunt greu de digerat de către om.
În China, este un consum extrem de mic de lapte și de produse care conțin lapte, ca de exemplu: prăjituri, înghețată, deoarece chinezii nu concep consumul de lapte de origine animală. În cazul în care o mamă nu are lapte pentru a-și alăpta bebelușul, nu se apelează la lapte praf, ci se caută o doică, care poate alăpta acel copil.
Dezavantajele laptelui și lactatelor
 
Laptele este cel mai iritant aliment pentru tractul gastrointestinal. Pe lângă incapacitatea de a digera cazeina, după vârsta de 4-5 ani, organismul nostru nu poate digera nici lactoza (zahărul, principalul carbohidrat din lapte). Incapacitatea de a descompune laptele are ca rezultat intensificarea producerii de mucus în organism și, implicit, dezvoltarea unor probleme inflamatorii, alergii și infecții.
Produc dezechilibre hormonale, deoarece conțin hormoni de creștere (vacile sunt injectate pentru a le crește producția de lapte)
Laptele din paharul tău este un amestec din laptele dat de mii de vaci.
Calciul din lapte se asimilează de organismul uman în proporție de maxim 20%
Proteinele și fosforul aflate în cantitate mare în laptele de vacă, fac ca organismul să piardă mai mult calciu decât câștigă.
Prin preparare termică, se distrug unele proteine și vitaminele importante
Laptele are mai puține proteine decât multe dintre legume, care conțin aflatoxină. Cauzează apariția bolilor cardiovasculare, diabetul (Finlanda, țara cu cel mai mare consum de lapte din lume, are cel mai mare număr de diabetici), osteoporoza.
Alternative
1. Urda (este o brânză făcută din zer)
2. Laptele și brânza de iapă sau de măgăriță (cele mai asemănătoare cu laptele de om)
3. Laptele și brânză de capră (are mai puțină cazeină decât cel de vacă, dar de 2 ori mai mult decât cel de om)
4. Laptele de susan, migdale, alune, arahide, nuci, cocos, orez, ovăz, orz (vom publica rețete în curând)
Alimentele bogate în calciu și vitamina D: varza, conopida, broccoli, spanac, sardine, somon, migdale, semințe.
Consumul de lactate:
Populația mondială: 75% dintre oameni au intoleranță la lactoză
Finlanda: 361 kg/an/cap de locuitor
Suedia: 355 kg/an/cap de locuitor
România: 266 kg/an/cap de locuitor (locul 10 în lume)
SUA: 253 kg/an/cap de locuitor
Japonia: 76 kg/an/cap de locuitor
China: 29 kg/an/cap de locuitor
Te înțeleg dacă nu vrei să crezi aceste lucruri. Este, într-adevăr greu de acceptat faptul că o viață întreagă ai fost indus în eroare. Dar, în ziua de azi posibilitățile de informare sunt nelimitate. Pentru a te convinge, poți întreba medici, poți căuta pe internet sau poți cumpăra cartea “Studiul China ” .
Dacă te-am convins, nu înseamnă că trebuie să elimini brusc laptele și lactatele din alimentația ta, dacă ai consumat aceste alimente toată viața. Cazeina provoacă dependență, pentru ca vițelul să vrea să bea iarăși lapte. Așadar, dacă vițelul poate să renunțe, cu siguranță poți și tu. 
Mult succes și sănătate!
a consemnat: prof. dr. Mihai Miron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *