Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Adevăruri la 30 de ani de la Revoluția română


Marți, 10 decembrie 2019, Biblioteca Universității din Oradea a fost gazda conferinței cu titlul „Revoluția română după 30 de ani – Timișoara, Decembrie 1989”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, din cadrul Universității din Oradea, iar invitatul special a fost lector univ. dr. Lucian Vasile Szabo de la Universitatea de Vest din Timișoara.  Conferința a avut loc în prezența lui Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, și a universitarilor de la aceeași facultate: Gabriel Moisa, Gabriela Goudenhooft, respectiv Florin Ardelean. Auditorul a fost format, în mare parte, din studenți.

La 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, oamenii își mai amintesc de acele vremuri tulburi, când mulți nevinovați și-au pierdut viața. Printre cei decedați se numără foarte mulți copii și tineri, elevi și studenți, care au devenit martiri. Ei nu au făcut decât să-și ceară drepturile, iar ceea ce au primit a fost moartea. Totuși, sacrificiul lor nu a fost în zadar, iar generațiile secolului XIX nu i-au uitat.

Astfel, evenimentul de la Biblioteca Universității din Oradea, au fost un bun prilej pentru a dezbate acest subiect mai pe îndelete. „În primul rând, aș porni de la o evocare personală, care a fost o excursie la începutul lui septembrie 1989, pe ruta București-Chișinău-Cernăuți-Moscova și înapoi. Am ajuns la Chișinău în dimineața zilei de 2 septembrie 1989. Nu realizam ce se întâmplase pentru că în țară nu aveam informații. Cu câteva zile înainte avusese loc o  mare Adunare Națională la Chișinău, când s-a proclamat limba română ca limbă oficială în Republica Moldova, când mii, zeci de mii de oameni ieșiseră în stradă pentru a afirma identitatea românească. Nu realizam pentru că în țară nu se spunea nimic legat de acest lucru”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul FIRISPSC. Acesta a mai declarat că atunci când a ajuns la Chișinău, cel mai valoros lucru pentru oamenii de acolo erau dicționarele și manualele de gramatică a limbii române. Invitatul special, Lucian Vasile Szabo, a fost în decembrie 1989 participant al evenimentelor din Timișoara. „Comunismul a fost un lucru foarte, foarte rău. Contextul internațional a fost foarte important, anul 1989 a fost anul schimbării. A început devreme, unele țări s-au mișcat mai repede, altele mai încet. La noi, în România a fost ca la Revoluția de la ’48. Când eram elev sau student nu înțelegeam motivarea aceasta a Revoluției de la 1848. Revoluțiile din Europa nu au fost motivul, ci ocazia de-a face și noi, în România, revoluție. Așa și în 1989, a fost o revoluție a românilor, a cetățenilor români, care s-a desfășurat în acest context internațional, în ciuda faptului că Nicolae Ceaușescu și regimul comunist reușiseră să izoleze România complet de exterior. Nu se putea circula în străinătate, iar cetățenii străini care veneau în România erau imediat urmăriți și controlați”, a precizat lectorul universitar dr. Lucian Vasile Szabo. Pe de altă parte, universitarul orădean Florin Ardelean a declarat că la Oradea „nu a fost revoluție, au fost revoluționari. Acesta este paradoxul”.

Ana-Maria Silaghi, studentă la Facultatea de Jurnalism, anul al II-lea

 

 

One Response “Adevăruri la 30 de ani de la Revoluția română”

 1. Florica
  decembrie 12, 2019 at 1:49 pm

  Adevăruri despre cei care ne conduc tara adică niste țigani:
  Ion Iliescu – mama sa originala, Maria Cioaba, l-a parasit de mic, a fost crescut de o romanca din Rozavlea. Maria Cioaba a fost bucatareasa lui Ana Pauker, iar Ion Iliescu prin mama-sa este var de-al doilea cu fostul Imparat al tiganilor Cioaba al III lea.
  Adrian Nastase – fost ministru de externe, fost premier, bunica sa din Tartasesti este tuciurie – in fapt jumatate din comuna este tiganeasca.
  Florin Georgescu, fost ministru de finante.
  Vacaroiu – fost premier, tigan din Ismail, sudul Basarabiei, actualmente in Ucraina.
  Adrian Severin, fost ministru de externe – tigan evreu.
  Andrei Plesu – fost ministru al Culturii, al Externelor, consilier prezidential – tigan evreu din Braila.
  Marian Vanghelie, sef PSD Bucuresti – tigan evreu.
  Petre Roman, premier, ministru de externe – evreu tiganizat.
  Madalin Voicu parlamentar PSD.
  Mihail Popescu, fost sef de Stat Major, general PSD, tigan evreu.
  Nita, Voicu, fost sef al Politiei – tigan.
  Adrian Sarbu, fost sef de cabinet al lui Petre Roman – sef al PRO TV, tigan evreu.
  Dan Ioan Popescu – fost ministru al Industriilor, PSD, PC tigan.
  Berceanu, ministru al Industriilor, ministru al Transporturilor, tigan evreu.
  Dan Voiculescu, Crscent, Grivco, Antene, parlamentar – tigan.
  Mircea Dinescu, fost sef al Uniunii Scriitorilor, multimilionar, tigan.
  Sorin Ovidiu Vintu, tigan, mama florareasa, tatal necunoscut.
  Dinu Patriciu (numele real Dan Costache) – tigan cu nume de impumut.
  si tot asa…

  Politica Partidului Comunist de promovare a tiganilor si a minoritatilor in general are o explicatie: manualul NKVD/KGB utilizat de partidele comuniste din blocul sovietic, anexe ale Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *