Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Oradea, al doilea oraș inteligent din România, premiat la Gala Forbes


La Gala Forbes “Best Cities 2018”, care a avut loc marți seara la București, Primăria Oradea a fost premiată alături de alte  orașe din România, precum Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Timişoara, Alba Iulia, Brașov sau Constanța.

Premiul Forbes a fost acordat Primăriei Oradea pentru implicarea activă în promovarea și susținerea mediului de afaceri, specialistii declarand ca “Orașul de pe Crișul Repede nu se grăbește, dar își continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România.

Gala Forbes Ilie Bolojan Best Cities 2018

Oradea este considerat al doilea cel mai „inteligent oraș” (smart city) din România, datorită a 20 de proiecte, în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru smart city în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit raportului „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting.

Oradea este al doilea oraș din țară, după Cluj-Napoca, care va aloca bani din bugetul local pentru a finanța proiectele propuse de locuitori, in acea Bugetare Participativa, Cele 10 proiecte care au obținut cel mai mare punctaj în urma voturilor urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs. Valoarea estimată totală a acestor proiecte este de 1.311.000 euro.

S-a ținut cont de cele trei parcuri industriale pe care le-am înființat, de demersurile pe care le-am făcut în privința dezvoltării învățământului profesional și de faptul că Oradea este unul dintre orașele care au în lucru cele mai multe proiecte de tip smart-city“, spune Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, intr-o postare facuta pe pagina de facebook.

Oradea este cel mai aglomerat oraș de pe piața spațiilor de retail, cu o densitate de 927 de metri pătrați la 1.000 de locuitori, suprafața totală fiind de 182.000 de metri pătrați, potrivit Cushman & Wakefield Echinox. Cea mai mare parte se găsește în două mall-uri: ERA Shopping Park (64.000 de metri pătrați) și Lotus Center (40.000 de metri pătrați).

Oradea a accesat fonduri europene în valoare de 70 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare, în prezent, având o turbină performantă pe gaz și peste 30 de kilometri de rețele de termoficare reabilitate, dar continuă a treia etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare. În prezent, Primăria implementează șase proiecte pe fonduri europene, cu o valoare cumulată de aproape 206 milioane de lei.

Un important criteriu prin care Oradea a ajuns in topul Forbes este si turismul, care, prin dezvoltarea infrastructurii a facut ca numarul de turisti sa fie mai mare decat al locuitorilor, semn ca Oradea a devenit un oras turistic. “Unele proiecte în care a investit municipalitatea au atras mai mulți turişti, în Oradea ajungând anul trecut peste 223.000 de turişti, cu 17,5% mai mulţi decât în 2016, conform Institutului Naţional de Statistică (INS)“, mai spun specialistii de la Forbes.

Gala Forbes Best Cities 2018

Milioane de romani au putut fi martorii transformarii unui oras romanesc, dintr-un simplu municipiu, aflat in nota oraselor romanesti, intr-un oras cu adevarat occidental, in care s-au investit peste 240 de milioane de euro in infrastructura, turism, economie, educatie si cultura. Reactiile venite dupa emisiunea “Romania te iubesc!” (puteti vedea clipul aici), in care Oradea a fost prezentata la capitolul “Asa da”, au fost incredibile (puteti sa le cititi aici)

Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și listafirme.ro.

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a șasea ediție. Schimbările față de anul trecut sunt importante, cu atât mai mult cu cât am operat cea mai amplă actualizare a criteriilor de până acum.

sursa: infooradea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *