Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Analiza cazurilor de rujelolă, din judeţul Bihor, în primele 6 luni ale anului


Direcția de Sănătate Publică Bihor a efectuat o analiză a situaţiei numerice şi pe localităţile judeţului nostru a cazurilor de rujeolă diagnosticate în anul 2017 comparativ cu numărul de vaccinări realizate la populaţia ţintă.

În tot anul 2016, în judeţul Bihor au fost diagnosticate 24 cazuri de rujeolă iar în perioada  cuprinsă între 1 ianuarie şi 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă. Considerăm că situaţia îmbolnăvirilor este îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare, datele existente relevă şi o acoperire vaccinală deficitară (raportul între numărul de copii vaccinaţi şi cei catagrafiaţi şi se calculează, ca proporţie, pe tipuri de vaccin şi pe grupe de vârstă).

În cazul vaccinului ROR, care protejează și împotriva rujeolei dar conferă imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreion, rubeolă, realizările vaccinării din judeţul Bihor până la data de 30 iunie 2017, reprezintă de 67% la grupa de vârstă 9-11 luni; 82% pentru grupa de vârstă 1-4 ani; 72% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

Din cele 256 cazuri de rujeolă, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinaţi deloc sau incomplet (lipseşte doza a II-a) iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzător vârstei. Motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate sunt următoarele: 81 cazuri (35%) neînscrişi la medicul de familie; 68 cazuri (30%) neprezentare la vaccinare; 61 cazuri (26,6%) nu au vârsta de vaccinare; 8 cazuri (3,5%) antecedente necunoscute; 7 cazuri (3%) contraindicaţie temporară de vaccinare; 4 cazuri (1,75%) refuz categoric.

Majoritatea cazurilor diagnosticate cu rujeolă sunt de etnie romă, cazurile diagnosticate şi înscrise la medici de familie aparţin de cabinetele acestora din următoarele localităţi: Oşorhei, Diosig, Cherechiu-Cheşereu, Ineu de Criş, Săcădat, Şilindru, Borod, Aleşd, Ghiorac.

Potrivit metodologiei stabilite de Ministerul Sănătăţii, personalul D.S.P. Bihor va analiza, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale şi medicilor de familie, situaţia detaliată a persoanelor nevaccinate astfel încât să realizate acţiuni concrete de vaccinare, pentru a creşte acoperirea vaccinală la populaţia din grupa de vârstă 0-9 ani.  Scopul fundamental al activităţilor desfăşurate este scăderea numărul de cazuri de îmbolnăvire prin rujeolă în perioada următoare, a populaţiei judeţului Bihor.

Dr. Daniela Rahotă, Director executiv a D.S.P. Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *