Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

În ultimile două luni din 2017, aniversări de mare importanță națională


Ultimele două luni ale lui 2017 concentrează numeroase aniversări și comemorări, cu o simbolistică foarte puternică, fapt care nu ne permite să le ignorăm. Toate acestea au în comun o legătură cu ascensiunea socialismului sau cu protestele împotriva acestuia.

Într-o ordine cronologică acestea sunt:                                                                        – 100 de ani de la declanșarea Revoluției bolșevice din Rusia, în 7 noiembrie 1917, la Petrograd, ulterior Leningrad, în prezent Sankt Petersburg. Nefastul eveniment, inspirat de Vladimir Ilici Ulianov, mai cunoscut cu numele de Lenin, conducătorul  partidului bolșevic, a avut un rol dezastruos în primul rând asupra Centrului și Răsăritului Europei, dar sistemul socialist care a fost fondat atunci s-a extins ca o pecingine și în Asia, Africa și America de Sud. Au trebuit să treacă 72 de ani, până în toamna anului 1989, pentru ca acest sistem să-și dovedească falimentul. După 44 de ani de socialism (6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) România încă întâmpină serioase probleme, încercând cu mare dificultate să depășească toate tarele acestui sistem: lipsa performanțelor și a eficienței în domeniul economic, corupția și lipsa unui sistem bazat pe meritocrație.

– 72 de ani de la primul protest anti-comunist din România, care s-a desfășurat în București, la 8 noiembrie 1945, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, de ziua onomastică a Majestății Sale Regelui Mihai, în Piața Palatului.

– 30 de ani de la revolta anti-comunistă a muncitorilor de la Brașov, din 15 noiembrie 198

– 28 de ani de la Revoluția anti-comunistă din România, la 22 decembrie 1989, căreia  într-un mod inexplicabil, ca și cum termenul “anti-comunistă” ar fi proscris, i se spune fie doar Revoluția din Decembrie fie doar Revoluția Română.

– 70 de ani de la abdicarea forțată a Regelui Mihai, la 30 decembrie 1947 și proclamarea Republicii Populare Române.

Am făcut o sumară trecere în revistă a acestor evenimente istorice, petrecute în ultimul secol, pentru a încerca să înțelegem cât de adânci sunt rădăcinile răului, câte generații au fost sacrificate în numele unor false idealuri și câte mai avem de schimbat în privința mentalităților și pentru constituirea unor elite profesionale, culturale și politice.

Lucian Silaghi, Președinte A.F.D.P.R. – Filiala Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *