Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Apărăm, Prevenim, Educăm, deviza anului 2018 pentru protecția apei


Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, A.B.A Crișuri Oradea a inaugurat ”Muzeul de Gospodărire a Apei”, primul de acest gen din România. Învitați speciali au fost elevii Liceului Greco-Catoloc ”Iuliu Maniu” din Oradean și elevii Școlii primare Zerind.

Cei 50 de vizitatori au petrecut momente minunate alături de echipa A.B.A Crișuri, timp în care au vizionat filme demosntrative de intervenție la inundații, poluări și măsurători hidro, au intrat în jocul magic al apei determinând PH-ul și conductivitatea acesteia, au făcut o călătorie în timp până în 1939 anul din care dateaza cele mai vechi atlase ale muzeului și nu în ultimul rând au primit informații prețioase despre cele 96 de exponate din domenii precum apărarea împotriva inundațiilor, măsurători hidrologice, colectare de date și întreținerea digurilor.

Accesul în Centrul de Informare și Intevenție este gratuit, se face pe baza de programare și este în prezent deschis doar pentru mediul educațional ( instituții de învățământ, ONG-uri). Programarea se face prin e-mail la adresa presa_abacrisur@yahoo.com, cu minim 5 zile lucrătoare înainte de data solicitată. Vizitele se fac de luni-vineri, în intervalul orar 10-14. Numărul minim de vizitatori este 15 persoane, iar cel maxim de 45 de persoane. Centrul se află în localitatea Zerind ( jud. Arad), pe DN79, amonte de podul rutier.

” Timp de doi ani, angajații A.B.A Crișuri au recondiționat obiectele vechi scoase de ani buni din uz și, în cele din urmă, le-au dat din nou viață prin transformarea acestora în veritabile exponate de muzeu. Deși nu avem pretențiile unui muzeu, avem însă multe amintiri dragi nouă, amintiri care dorim să le împărtășim și publicul” a declarat directorul ABA Crișuri, Sorin Guler.

Starea hidrologică și temperaturile foarte scăzute anunțate pentru perioada 20-22 martie au făcut ca A.B.A Crișuri să amâne acțiunile de voluntariat anunțate.

Anca Mihociu, ABA Crișuri Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *