Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Asanare de muniție neexplodată, găsită în locuința unui orădean


Sâmbătă, 4 ianuarie, în jurul orei 15,15, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate pe strada Vasile Alecsandri, pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui bărbat, în vârstă de 37 de ani, rănit, conform sesizării primite, în urma exploziei unei petarde.

La fața locului, s-a deplasat de urgență, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, acordând îngrijirile necesare victimei, care a suferit multiple plăgi la nivelul mâinilor și al feței, transportând-o ulterior al Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean.

În urma verificărilor efectuate de organele abilitate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a fost solicitat de Inspectoratul de Poliție Bihor să intervină pentru ridicarea muniției și a elementelor de muniție descoperite la domiciliul victimei.

Echipajul pirotehnic al Detașamentului al II-lea de Pompieri Oradea, mobilizat operativ la fața locului, a identificat 1366 de muniții și elemente de muniție (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive și defensive, cartușe, respectiv 883 elemente de muniție) provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor faptul că în cazul descoperirii munițiilor sau elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

Se interzice:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

 

Camelia Roșca, ISU Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *