Consolidarea clădirilor monument istoric pot fi făcute şi de primării
Iun 30, 2016, 0 Comentarii
Camera Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege care creează cadrul legislativ pentru ca primăriile să poată interveni în consolidarea clădirilor monument istoric sau din centrele istorice, precum și în reabilitarea fațadelor unor astfel de clădiri.
Propunerea legislativă, al cărei coinițiator sunt, modifică şi completează Legea nr.153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.
Ea vine în sprijinul primăriilor și a proprietarilor de clădiri sau apartamente în clădiri istorice sau situate în centrele istorice ori stațiuni turistice ori balneare, prin faptul că se creează cadrul legislativ pentru ca acele clădiri să fie reabilitate cu finanţare din partea primăriilor, urmând ca primăriile să își poată recupera cheltuielile efectuate. Prevederile Legii 153 se completează cu lucrări de consolidare a acoperișurilor clădirilor, înlocuire de tâmplărie sau elemente exterioare funcționale, lucrările de intervenție fiind considerate investiții de interes local. La cererea justificată a asociațiilor de proprietari, consiliile locale pot aproba avansarea sumelor necesare lucrărilor, pentru a acoperi contribuția proprie a acestora. Aceste sume vor fi apoi recuperate în maxim 10 ani, durata exactă și modul de rambursare fiind stabilite prin hotărâre de consiliu local.
Aceste prevederi completează cadrul legal existent prin care primăria poate să se implice în finanțarea unor lucrări de reabilitare termică, recuperându-și apoi sumele avansate prin taxa de reabilitare termică.
Considerăm că aceste modificări vor duce la accelerarea reabilitării și consolidării acestor clădiri, cu efect pozitiv atât asupra siguranței cetățenilor, cât și asupra aspectului estetic general, impulsionând dezvoltarea turismului.
Florica Cherecheş, deputat PNL