Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Zilele Culturii Slovace din Bihor”, la Oradea


Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Primăria Oradea și Departamentul pentru Slovacii din diaspora în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune organizează în perioada 2-3 septembrie 2016 acțiunea devenită tradiţională ”Zilele Culturii Slovace din Bihor”.
Evenimentul debutează vineri, 2 septembrie 2016 începând cu ora 17 la Consulatul onorific al Slovaciei în Cetatea Oradea cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace.
Sâmbătă, 3 septembrie 2016 programul evenimentelor culturale continuă de la ora 15.30, când slovacii din Bihor se întrec în gătitul tradiționalelor găluşte cu brânză şi a plăcintelor de cartofi.
Seara programul include un spectacol artistic de dansuri și muzică tradițională a slovacilor prezentate de: ansamblul folcloric ”Cerovina” din Valea Cerului, ansamblul folcloric ”Datelinka” din Vărzari, ansamblul folcloric ”Lipka” din Budoi, grupul vocal ”Srdiecko” din Borumlaca, grupul vocal ”Varadan” din Oradea și grupul vocal ”Fialka” din Mădăras.
După programul cultural, partea finală a evenimentelor se va încheia cu o școală de dans susținută de un coregraf din Slovacia pentru cei care doresc să învețe primii pași cei mai de bază a dansurilor slovăcești din Bihor.
Au confirmat prezenţa la Oradea: președintele Parlamentului Republicii Slovace Andrej Danko; Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Florin Iordache; Ambasadorul Slovaciei la București, Jan Gabor, delegația Forumului Mondial al Slovacilor din diaspora, condusă de Președintele, Vladimir Skalsky, alături de 20 de președinți ai asociaților reprezentative de slovaci din Europa. Pe parcursul acestor trei zile, au loc întâlniri cu conducerea Prefecturii Județului Bihor, Consiliului Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Aceste întâlniri sunt organizate și cu scopul de a stabili pe viitor diferite strategii de dezvoltare în diferite proiecte culturale, economice dar și proiecte politice externe ale României.

Sâmbătă 3 septembrie 2016

16 – deschiderea concursului de gastronomie
19.30 – program cultural–artistic: cântece și dansuri slovace
21 – școală de dansuri populare slovace
21.30 – cina
22 – seară cu muzică slovacă.

Adrian-Miroslav Merka, Deputat și Președinte UDSCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *