Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Mii de militari ruşi lângă Moscova. NATO întăreşte flancul estic


Cel puţin şapte state NATO vor contribui cu trupe şi echipamente la efectivele Alianţei din România, în timp ce militarii români vor fi trimişi în Polonia. Secretarul general Jens Stoltenberg a mai spus vineri, 28 octombrie 2016, că NATO continuă să „aspire la o relație mai cooperativă și constructivă” dar că „trebuie să facem acest lucru pe baza apărării colective și descurajării”.

De ce toate aceste exerciţii? Secretarul general susţine că sunt o reacţie moderată la decizia Rusiei de a menţine circa 330.000 de militari în apropierea Moscovei, pe flancul vestic şi relativ în apropierea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice.
„Am discutat despre progresele în demersul de consolidare a prezenţei NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul unei brigăzi multinaţionale terestre comandată de România. De asemenea, lucrăm la măsuri de tip aerian şi maritim. Sunt bucuros să confirm că numeroase naţiuni au exprimat voinţa de a contribui la prezenţa în regiunea Mării Negre, la nivel terestru, maritim şi aerian. Este vorba de Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite. Alţi aliaţi analizează modalităţi de a contribui” a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniştrilor Apărării desfăşurată la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării difuzat în contextul reuniunii NATO de la Bruxelles, Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO, în scopul garantării securităţii aliaţilor din zona Mării Negre. nato2 „Avioanele vor fi detaşate de la unitatea Coningsby, aparţinând Forţelor Aeriene Regale, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, cel mult patru luni, în anul 2017. România şi Marea Britanie se vor alătura batalionului comandat de SUA din Polonia” a precizat Stoltenberg.
La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a anunţat că Marea Britanie va contribui cu 800 de militari la un batalion NATO din Estonia.

Tancuri şi sisteme de artilerie în Polonia

Măsurile adoptate miercuri şi joi sunt rezultatul deciziei luate în iulie de Alianţa Nord-Atlantică în sensul consolidării a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice. Miercuri, în cadrul reuniunii miniştrilor Apărării din ţările membre NATO, Statele Unite s-au angajat să trimită trupe suplimentare, tancuri şi sisteme de artilerie în Polonia. nato3 Germania, Canada şi alte ţări NATO au promis că vor contribui la batalioanele NATO din Europa de Est. În paralel, două nave militare ruse echipate cu rachete de croazieră au fost trimise în Marea Baltică, în largul Suediei şi Danemarcei.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat, că cei 4.000 de militari suplimentari din ţările baltice şi Polonia sunt o reacţie moderată la decizia Rusiei de a menţine circa 330.000 de militari în apropierea Moscovei, pe flancul vestic al Rusiei şi relativ în apropierea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice.
„Doar luna aceasta, Rusia a montat sisteme de rachete Iskander, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad; în plus, Moscova a suspendat acordul cu Statele Unite privind procesarea plutoniului de uz militar” a afirmat Stoltenberg, acuzând din nou Rusia de susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei.
Planul NATO este de a crea patru grupuri de luptă cu efective totale de 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă formată din 40.000 de persoane.
Stoltenberg susţine că alianța nu percepe Rusia drept o amenințare iminentă, însă reacționează la acțiunile Moscovei în Ucraina, dar și la ceea ce oficialul a spus că este folosirea retoricii nucleare pentru a intimida națiunile europene.

Vasilică Ichim, OradeaPress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *