Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Lecţie practică de radio desfăşurată cu micii jurnaliști de la Liceul „Lucian Blaga” Oradea


DEBUT JURNALISTIC.

Săptămâna „Şcoala altfel” a debutat încă din 31 octombrie cu lecţia practică de radio desfăşurată „la cald” cu elevii claselor a IX-a şi a X-a de la specializarea de jurnalism a Liceului „Lucian Blaga” din Oradea.

radio1 Patruzeci de posibili studenţi într-ale gazetăriei au aflat elemente de măiestrie editorială şi de tehnică radiofonică de la jurnalistul Dinicu Braghină, redactor la Radio România Cluj şi Preşedintele filialei Bihor a UZP. Decanul de vârstă al ziariştilor bihoreni, are o experienţă de peste 4 decenii şi jumătate în domeniul radiodifuziunii publice, numai în Bihor.
După un seminar în care au fost detaliate în ce constă resursa umană, atribuţiile membrilor unei redacţii, munca de radiojurnalist, elevii coordonaţi de profesorii Ioana Trempe, Ionel Cacuci şi Anamaria Berdie au format departamente specializate pe diverse domenii: actualităţi, social, cultural, ştiinţă şi tehnică, divertisment. Fiecare departament a realizat câte două ştiri pe teme aflate în desfăşurare, la nivel local şi naţional, care au fost mai apoi prezentate la microfon, ca ştiri într-un jurnal de actualităţi conceput şi pus în undă de elevii participanţi la „atelierul de radio”. În acelaşi timp activitatea a fost cunoscută şi de ascultătorii Radio România Cluj prin transmisiunea directă realizată cu micii jurnalişti şi profesorii lor de la faţa locului.
Suportul tehnic al orei practice, prin proiecţii video, a fost asigurat de mai tânărul nostru coleg, Horia Iovan.
radio2 Prin această activitate elevii jurnalişti au fost conectaţi la munca în echipă a unei redacţii de radio, creind în barem de timp, de o oră, materiale radiofonice pe diverse teme de interes, alese liber de însăşi autorii lor.
Concluzia generală a fost una pozitivă, prin care juniorii jurnalişti au trăit emoţia creaţiei şi au lucrat concret în presa audio.
Este o activitate programată de UZP Bihor şi repetabilă şi cu alte clase, prin implicarea efectivă a tinerei generaţii de slujitori ai condeiului şi microfonului, în mileniul al treilea.
Elevii au dovedit interes, implicare şi multă pasiune în munca depusă, garanţie a succesului lor în viitoarea profesie nobilă de cronicar al timpului ce va să vină.

Horia Iovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *