Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Realizări și perspective ale Direcției de Patrimoniu Imobiliar Oradea


Lucian Popa, director executiv al Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI), a susținut o conferință de presă în care a prezentat raportul de activitate a anului 2016 al direcţiei. În cadrul conferinței, a fost prezentată evoluția veniturilor și cheltuielilor totale ale DPI,  precum și principalele obiective ale anului 2017.

Lucian Popa a arătat că realizarea obiectivelor propuse în anul 2016 a fost deosebit de dificilă, mai ales datorită faptului că DPI  fost comasată în cadrul Primăriei Oradea. Acest fapt a presupus o serie de modificări și redirecționări, însă s-a reușit realizarea majorităţii obiectivelor propuse.

Totodată, Lucian Popa a reamintit că municipiul Oradea are un patrimoniu valoros, o zestre arhitecturală foarte bogată, anul trecut Direcția Patrimoniu Imobiliar punând un accent deosebit pe reabilitarea clădirilor de patrimoniu. O parte a acestor lucrări au început în anii 2015-2016 și vor continua şi în perioada următoare: reabilitarea Palatului Vulturul Negru, faţada imobilului de pe strada Republicii nr. 13, Casa Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, precum şi cinematograful Transilvania.

Legat de evoluția veniturilor și cheltuielilor, directorul executiv a precizat: „Anul trecut am încercat să obținem o creștere a veniturilor și să scădem cheltuielile, precum și o mai bună transparență în activitățile direcției”.

În ceea ce privește evoluția comparativă a veniturilor totale ale DPI în anii 2015-2016, Lucian Popa a arătat că în anul 2015 DPI a încasat 25.706.322 lei, iar în anul 2016 26.479.510 lei, sumă care presupune venituri din închirieri, parcări, terenuri,vânzări imobile, precum și alte venituri: administrare domeniu public, asocieri, valorificare materiale reciclabile etc.

Lucian Popa a menționat că o bună parte a acestor venituri au fost obţinute prin intermediul Serviciului Parcări, iar evoluția comparativă a acestor venituri arată că anul trecut au crescut semnificativ veniturile realizate din parcările cu telefonul mobil (cu 31%), abonamente parcări de domiciliu și din tichetele de parcare la parcările supraetajate.

”Strategia pe care ne-o propunem să o realizăm pentru următorii ani este o consolidare și eficientizare a acestor servicii de parcare, astfel ca toate veniturile să le reinvestim în parcările din Oradea. În următorii trei ani, municipalitatea dorește să realizeze încă cel puțin două parcări supraetajate, pe strada Voința și în apropierea Spitalului Militar ”, a declarat Lucian Popa.

Legat de operativa cheltuielilor de investiţii în anul 2016, Lucian Popa a menționat că anul trecut, față de prevederile estimate, gradul de realizare a cheltuielilor legate de învățământ este de 71,09 %, pentru creșe este 67,68%, pentru cultură,  recreere (reabilitare Cetatea Oradea, baze sportive și de agrement) este de 88,44%, iar pentru cheltuieli cu locuinţe, servicii şi dezvoltare comunală acestea s-au realizat în proporție de 75,72%.

Printre principalele investiții derulate în cursul anului 2016 la unitățile de învățământ se numără dotarea Campusului Școlar Partenie Cosma, realizarea sălii de sport de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, reabilitarea fațadei Colegiului Tehnic Traian Vuia, dar și asfaltarea curților școlilor gimnaziale nr. 16, Szacsvay Imre, Ioan Bogdan, Liceului Teoretic Lucian Blaga, Colegiului Național Iosif Vulcan și alte lucrări de reparații curente.

Propuneri pentru anul 2017

În ceea ce privește obiectivele Direcției pentru anul 2017, directorul executiv a menționat că s-a propus realizarea unor investiții precum: reabilitarea fațadelor unor clădiri din centrul istoric al Oradiei, investiții în infrastructura de turism și agrement, în principiu în Cetatea Oradea, pentru ca acesta să devină cel mai important obiectiv turistic din Oradea, lucrări de reparații capitale și investiții în școlile și grădinițele orădene.

,,Prioritar pentru noi este reabilitarea clădirilor de patrimoniu și ridicarea standardului de calitate în unitățile de învățământ. Ne dorim ca  în următorii 2-3 ani toate școlile din Oradea să beneficieze de curți asfaltate și servicii de calitate, pentru ca elevii orașului să poată învăța în condiții decente”, a spus Lucian Popa.

În ceea ce privește Cetatea Oradea, Lucian Popa a amintit că, o dată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceasta a fost deschisă publicului larg, aici organizându-se o serie de evenimente, cu o participare de 15.000-20.000 de vizitatori: ,,Anul acesta ne dorim ca Cetatea să devină cât mai atractivă pentru orădeni și turiști, de aceea în perioada următoare vom mai scoate la licitație amplasamente în această locație și ne vom axa și mai mult pe organizarea periodic de evenimente educative și culturale”, a declarat acesta.

Totodată, în anul 2017 vor începe lucrările la reabilitarea fațadelor pentru imobilele Republicii 31, Iosif Vulcan 2 și 4-6, precum și la Palatul Ullmann.

,,Toate aceste lucrări realizate până acum au fost posibile și datorită colegilor mei, cărora doresc să le mulțumesc, iar în 2017 ne propunem să realizăm și mai multe”, a ținut să precizeze directorul Lucian Popa.

Biroul de presă al Primăriei Oradea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *