Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festival European de Muzică Clasică la Oradea, ediţia I


Pentru prima dată în Oradea,se desfaşoară Festivalul „European Music Open”, care debutează joi 9 Iunie la ora 17 cu un Concert Extraordinar al Oberkantor-ului Shmuel Barzilai din Viena la Sinagoga Neologă Zion din Oradea. Vocea inconfundabilă a celui mai cunoscut cantor din Viena încântă de peste trei decenii iubitorii muzicii din lumea întreagă. Posibilitatea de a auzi pe viu, în Sinagoga Neologă, unul dintre cei mai apreciați cantori din Europa, este o ocazie rară.

Joi seara de la ora 19 Muzeul Țării Crișurilor este gazda vernisajului expoziției de fotografie a artistului Iosif Kiraly. Nume esențial în arta contemporana românească, cu precadere în arta fotografică, Iosif Kiraly a contribuit major la faptul că fotografia românească a început să fie cunoscută și apreciată în arta internațională. În creația sa fotografică, este preocupat de cercetarea relației spațiu-timp și de interogarea memoriei. Are o amplă activitate expozițională și a participat la numeroase bienale internaționale. Expoziția va putea fi vizitată și după încheierea festivalului până în data de 23 Iunie.

Vineri 10 Iunie, la ora 19:30, „Carmina Burana” se cântă pe scena Teatrului Regina Maria, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, reprezintă evenimentul muzical al anului!

Soprana Theodora Varga, de la Opera din Regensburg, Baritonul Marian Pop de la Opera din Kassel și Tenorul Alessandro Lucciano, artist cu o carieră internațională în plină ascensiune, vor da viață impresionantei creații vocal simfonice, alături de orchestra și corul Filarmonicii Banatul din Timișoara.. Prezența Maestrului Cristian Mandeal la Oradea este un eveniment în sine. De peste patru decenii, neîntrerupt, la pupitrul celor mai prestigioase orchestre din țară și străinătate, Cristian Mandeal este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai școlii românești de dirijat.

Sâmbătă, 11 Iunie, de la ora 14:30, la Bazilica Romano – Catolică, cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice, partener al Festivalului European Music Open, este o întâlnire a superlativelor. Organistul Catedralei „La Madeleine” din Paris, Francois-Henri Houbart și soprana Elizabeth Vidal, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă ale Franței oferă publicului un recital în care vor putea fi auzite cele mai frumoase creații religioase. Acordurile „Ave Mariei” de Gounod, ale „Fugii” de Johann Sebastian Bach sau ale înălțătorului „Agnus Dei” vor putea fi auzite în interpretarea celor doi mari artiști francezi. Magia Orgii din Basilica Romano-Catolică va fi revelată publicului de către unul dintre cei mai mari improvizatori contemporani.

Elisabeth Vidal si Francois-Henri Houbart vor concerta pentru prima oară în România! Unul din cele mai interesante evenimente ale festivalului va avea loc sâmbătă 11 Iunie la ora 19:30 pe scena teatrului Regina Maria.

La Colocviul Personalităților denumit generic „Întâlnirile de la Oradea”, vor participa: Ioan Holender, Emil Hurezeanu, Adriana Babeți, Dan Dediu și Sever Voinescu, pentru un dialog al ideilor. Reuniunea celor cinci personalități ale societății românești contemporane este un fericit prilej pentru a dezbate una din temele cele mai tensionate ale lumii de azi: scindarea societății românești, ruptura dintre vechi și nou în cultură, goana după tot ce e noutate, precum și relația pe care o mai avem cu cele socotite vechi.

European Music Open dorește să ofere o platformă de dialog, un spațiu anual de întâlnire al personalităților europene cu personalitățile orașului, cu tinerii, cu cei interesați să fiți alături de  acest demers cultural necesar!

Festivalul se închei triumfal, duminică 12 iunie la ora 19:30 pe scena Teatrului Regina Maria cu o Gală de Operă. Această sarbatoare a muzicii încheie prima ediții a European Music Open, care va reuni personalități marcante ale liricii mondiale. Pe scena Teatrului Regina Maria pot fi auzite, pentru prima oara, unele dintre cele mai valoroase voci de operă pe plan mondial: Kurt Rydl, Elisabeth Vidal, Sorina Munteanu, se vor alătura mai tinerilor lor colegi de scenă, Alessandro Luciano, Liviu Holender, Crina Vezentan, Ovidiu Ciucuriță. „Marșul Triumfal din Aida”, „Septetul” din Povestirile lui Hoffmann, „Corul Sclavilor” din Nabucco sau celebrul sextet din „Lucia di Lammermoor” vor întregi programul serii, în care vor putea fi auzite cele mai frumoase arii din repertoriul clasic universal.

La pupitrul Orchestrei și a Corului Filarmonicii Banatul, se află maestrul Cristian Mandeal.

Adelina Paşc 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *