Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Prima sesiune de Bacalaureat din acest an, în Bihor şi în ţară


În sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, în cele 47 de centre din judeţul Bihor participă 4250 de elevi, din care 3500 de elevi proveniţi din seria curentă şi 750 de elevi din seriile anterioare. 

Potrivit calendarului de examene, de azi şi până la sfârşitul lunii iunie se desfăşoară probele de competenţe de comunicare la limba română, maternă, de circulaţie internaţională, precum şi proba digitală.
Începând din 4 iulie, elevii care au obţinut cel puţin media 6, vor fi admişi să continue probele scrise la limba română, maternă, obligatorie a profilului cât şi pe cea la alegere, alături de colegii lor din seriile anterioare, după care în 12 iulie se vor putea depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi făcute publice in data de 16 iulie.
Noutăţile examenului din acest an le reprezintă faptul că:  lucrările elevilor vor fi corectate în judeţul unde se susţine examenul şi doar atunci vor fi corectate în alte judete, dacă această decizie va fi luată de Comisia Naţională de Bacalaureat, în acelaşi timp primăriile şi comisiile de BAC vor fi obligate să doteze toate sălile de examen cu camere video-audio funcţionale.
Dinicu Braghină
                                                                         *

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 a început luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. La examenul din acest an, s-au inscris 137.344 de absolvenţi de liceu, dintre care 114.993 (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 (28,77%) din seriile anterioare, potrivit unei centralizari realizate de Ministerul Educatiei.

Noutatea examenului din acest an este că lucrarile elevilor vor fi corectate in alte judete doar dacă această decizie va fi luată de Comisia Naţională de Bacalaureat, iar primăriile si comisiile de BAC vor fi obligate sa doteze toate salile de examen cu camere video-audio functionale.

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, după încheierea fiecărui examen scris.

MENCS precizează că, în funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi în prima sesiune a bacalaureatului (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel:  133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă. Potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învatamantului din România (SIIIR), în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi şi a XIII-a seral).

Bacalaureatul debutează cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), testare care se va desfăşura pe durata a trei zile (13-15 iunie).

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală in limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat, la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse, se consideră că nu a susţinut proba.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016 – Sesiunea iunie-iulie 2016

30 mai – 3 iunie 2016     Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
3 iunie 2016                       Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
13 – 15 iunie 2016           Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
15 – 17 iunie 2016           Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
21 – 24 iunie 2016           Evaluarea competentelor digitale – proba D
27 iunie – 1 iulie 2016   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
4 iulie 2016                        Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
5 iulie 2016                        Limba si literatura materna  proba E)b) – proba scrisa
6 iulie 2016                        Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
8 iulie 2016                        Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)   d) – proba scrisa
12 iulie 2016                     Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
12 iulie 2016                     Depunerea contestaţiilor (între orele 16 – 20)
13 – 15 iulie 2016            Rezolvarea contestaţiilor
16 iulie 2016                     Afişarea rezultatelor finale

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • să susţină toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale
  • să susţină toate probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
  • să obţină media 6 cel puţin, la probele scrise.

Potrivit Ordinului nr. 5.080 din 31 august 2015 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national 2016 publicat in Monitorul Oficial pe 15 septembrie 2015, lucrarile elevilor nu vor mai fi corectate automat intr-un alt judet decat cel in care au sustinut examenul, ci numai in cazul in care Comisia Nationala de Bacalaureat decide acest lucru.

Până la inceperea bacalaureatului, Comisiile judetene de BAC si autoritatile locale au obligatia sa doteze toate salile de examen cu camere functionale de supraveghere video si audio. Prevederea vine dupa ce la examenul din 2015 au existat licee care nu au avut supraveghere audio a examenelor, pe care au justificat-o prin lipsa de fonduri.

Şi la Bacalaureatul 2016, inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, de catre comisiile de BAC, dupa incheierea fiecarui examen scris. In cazul in care la aceasta verificare prin sondaj se constata nereguli, atunci comisia trebuie sa verifice inregistrarile din toate salile de examen din acel centru. Elevii prinsi ca au incercat sa copieze sau ca au copiat sunt eliminati din examen.

Fiecare lucrare este notata de cate doi profesori. La corectare, daca diferenta dintre notele date de cei doi evaluatori este mai mica de 0,50 puncte, nota finala este media aritmetica cu doua zecimale a celor 2 note, fara rotunjire.

Daca diferenta dintre note este mai mare de 0,50 puncte, presedintele comisiei repartizeaza lucrarea unui al treilea profesor evaluator, care in prezenta profesorilor evaluatori initiali stabileste nota finala.

Ce nu au voie să facă elevii în examen: Lista lucrurilor interzise la BAC 2016

Candidatii la Bacalaureat vor semna un proces-verbal, in sala de examen inainte de proba, prin care mentioneaza ca stiu ca daca copiaza sau incearca sa copieze vor fi dati afara din BAC si nu vor mai putea participa la urmatoarele 2 sesiuni de Bacalaureat.

Elevii NU au voie să intre in sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete. Nu au voie sa aiba asupra lor, in imbracaminte, in incaltaminte, in penare sau in banci  manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, telefoane mobile, casti audio, calculatoare.

Elevii sunt obligati să:  lase obiectele interzise in sala de depozitare a obiectelor personale.

Ce păţesc elevii care refuză să-şi depoziteze obiectele interzise în examen: candidatii care refuza depozitarea ghiozdanelor, rucsacurilor, sacoselor, posetelor, cartilor in sala stabilita de comisia de bacalaureat NU vor fi primiti in examen.

Elevii NU au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul şi nici sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subeictelor.

Ce li se întamplă candidaţilor care încalcă regulile în timpul examenului: sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă au copiat sau au încercat să copieze, nu mai pot să participe la probele următoare din BAC, în sesiunile următoare nu le vor fi recunoscute notele obţinute la probele susţinute înainte de eliminare – nici la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. NU mai au dreptul să participe la următoarele 2 sesiuni ale Bacalauratului.

Calendarul examenului de Bacalaureat – Sesiunea august-septembrie 2016

18 – 22 iulie 2016           Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
16-17 august 2016        Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
16-17 august 2016        Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
17-19 august 2016        Evaluarea competenţelor lingvistice intr-o limba de circulaţie internatională – proba C
18 – 19 august 2016      Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 august 2016               Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
23 august 2016               Limba şi literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă
24 august 2016               Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
26 august 2016               Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)    d) – proba scrisă
29 august 2016               Afişarea rezultatelor (până la ora 16) şi depunerea contestaţiilor (între orele 16 – 20)
30-31 august 2016        Rezolvarea contestaţiilor
1 septembrie 2016        Afişarea rezultatelor finale

sursa: HotNews.ro ; foto Agerpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *