Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Banchetul imaginar” de Petru Covaci, un altfel de banchet


La Casa de Cultură a Municipiului „Florica Ungur”, într-un cadru deosebit, presa, autori locali şi publicul interesat au participat la evenimentul de prezentare a celui mai nou volum de poezii a lui Petru Covaci din Aleşd.

„Banchetul imaginar” (2016) este cel de-al patrulea volum al creatorului, după Geometrii sentimentale (2000), Roua clipei nimănui (2008), Pelerin de zăpadă (2013).
img_9525
Primul care a luat cuvântul a fost Prof. Lucian Scurtu cel care, cu măiestrie şi cu pricepere a scris prefaţa cărţii. El afirmă că Petru Covaci este „poet talentat a cărui evoluție merită atenţia noastră”.
Vorbitorul subliniază că: „În anul de graţie 2016, Petru Covaci recidivează şi bine face, cu un nou volum de versuri în care universul său liric se menţine la aceleaşi altitudini spirituale şi plentitudini existenţiale, la interferenţa eticului cu esteticul, în care aliajul fin dintre luciditate şi obsesie, dintre fantasmagorie şi real individualizează un poet iscoditor, ce pare mai puțin dispus a răspunde întrebărilor pe care şi le pune, img_9527 cât mai mult expus interogaţiilor pe care ar putea să le pună unei mundanități reziduale”.
Cartea lui Petru Covaci este formată din două părţi: Portrete şi năuciri, scrise în vers alb şi Castelul rimelor scrisă în formă fixă. Tocmai aici apare vocaţia sa, harul său poetic, aşadar faptul că el este un poet complex. Poetul şi criticul literar, Prof. Univ. Ioan Simuț, a susţinut că „Petru Covaci preferă rimele interioare. El ne promite nişte lucruri şi ce dă cu o mână, ia cu alta… Banchetul acesta presupune un dialog platonician, dar nu e chiar un dialog, este mai degrabă o înşiruire de bunătăţi pe masă. Poetul pune la dispoziţie nişte bucate care mai de care mai alese şi ne invită oarecum, dar img_9530 nu din toată inima. Este un tip îndrăzneţ în ceea ce scrie, inteligent şi capabil de mari desfăşurări metaforice. Banchetul imaginar este un volum în care el se înfăşoară în falturile lirismului, ipostaza aulică şi înfăşurat în aceste falturi ne invită la ospăţul poemelor sale”.
Poetul Gheorghe Vidican (în foto), recent premiat la un concurs internaţional de literatură în Italia, a ţinut să acopere doar esenţa. „Dragii mei, eu nu sunt un bun şi mare comentator de poezii, dar voi vorbi de Petre Covaci din altă ipostază. Îi admir consecvenţa în iubirea lui pentru poezie şi zidirea ei, dar mai ales dorinţa lui pentru a publica. Mă bucur pentru ceea ce a făcut, pentru ceea ce face. Poezia lui este img_9524 demnă de citit şi demnă de luat aminte”.
Concluziile le-a tras criticul literar, Prof. Dan Popescu menţionând că: „Petru Covaci este un poet care se recuperează continuu. El este poet din’naintea anilor 70, dar se legitimează ca poet din anul 2000, odată cu debutul cărţii intitulate “Geometrii sentimentale”. El recuperează mai multe vârste ale propriei creaţii, dar şi mai multe vârste ale poeziei, scrie cu tradiţia poeziei la care aderă cu nostalgii şi ecouri. Acestea sunt sacrificări ale tradiţiei şi raportarea ei la această tradiţie înseamnă o latură a poeziei. Pentru el versurile sunt chiar indicative, pentru noi devin o emblemă sonoră şi sentimentală. Cred că autorul va continua pe ideea img_9526 recuperării propriei poezii pe care ar fi vrut-o uiată. Noi avem rolul de a-i stimula încrederea în sine. Un poet care insistă să scrie și să publice vreme de peste 50 de ani, este cu adevărat un poet, productiv”.
Din public, poetul Alexandru Sfârlea a ţinut să sublinieze că autorul a devenit mai sobru, mai exigent cu el însusi, dar şi cu lumea din jur. „El nu a abandonat felul de a scrie de la începuturi, dimpotrivă, l-a continuat, l-a rafinat şi l-a profundizat”.
După toate vorbele frumoase pe care personalităţile culturale importante ale judeţului au avut prilejul de a le împărtăşi, poetul Petru Covaci a luat cuvântul. El îşi declară img_9522 mulţumirea pentru rafinamentul artistic şi critic al asistenţei prezente. Pe blogul personal, creatorul de poeme spune că „Banchetul imaginar, sub acest titlu îmi va fi tipărită o nouă carte de versuri. Până aici nimic deosebit. Au început să apară, în ultima vreme, atâtea și atâtea „cărţi de versuri” încât una în plus sau în minus şi totuşi. Cartea mea, purtând emblema editurii Biblioteca Revistei Familia, din Oradea, în anul de graţie 2016, vă invită într-un univers aparte, unde nu există „nici bucurie, nici întristare”, ci numai o eternă întoarcere spre noi înşine, spre lumea în care s-au adunat demoniacele stări. Să cânte! La un …banchet imaginar.” Autorul a încheiat cu interogaţia:  „Nu-i aşa că abia aşteptaţi să-mi citiţi cartea ?” uzp-bh-dinicu Evenimentul a fost moderat de Preşedintele filialei Bihor a Uniunii Ziariștilor Profesionişti, Dinicu Braghină cu „complicitatea” unuia dintre membri fondatori, Prof. Nicolae Răcuciu, care a iniţiat această întâlnire.
Dealtfel, în parteneriat cu Primăria Oradea, în fiecare ultimă zi de miercuri din lună, la Sala Florica Ungur sunt programate activităţi educative, culturale, artistice, dialoguri şi confruntări de idei, pentru a ne cunoaşte valorile autohtone și pentru a dezbate diferite teme de larg interes.

Bianca Venter şi Şerban Carţiş (foto)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *