Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Barbaria orădenilor asupra naturii dovedește lipsă de educație și nesimțire


Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei.

De această dată, la 19 aprilie 2017, a venit rândul plopului secular aflat pe malul Crişului Repede, în imediata vecinătate a podului Dacia, să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima „toaletare” a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului.

Din nefericire pentru orădeni, în ultimii ani se poate observa că cele mai multe astfel de aşa-zise operaţiuni de toaletare duc, în cele din urmă, la dispariţia completă a arborelui.

Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a-i „întreţine” arborii aduce grave prejudicii mediului.

Sunt lăudabile şi iniţiativele administraţiei locale privind plantările. Dar verificaţi, vă rugăm, câţi dintre aceşti copaci prind rădăcini, câţi ajung la maturitate, pentru că nu sunt puţine acele cazuri în care arbori plantaţi de primărie au fost sacrificaţi – din „raţiuni edilitare” – doi-trei ani mai târziu. Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm.

Spuneam că unii dintre copacii tăiaţi sunt monumente vii şi pentru că povestea lor se leagă de vieţile unor oameni care înseamnă mult pentru Oradea. Plopul de la colţul aleii Emanuil Gojdu a fost adoptat de biologul Anna Marossy în cadrul unei campanii de salvare a zonei verzi pe care se află. Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut…

Florin Budea – preşedintele CRSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *