Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Biblioteca „Bunyitay”, din Oradea, a împlinit 30 de ani


Vicarul Episcopiei romano-catolice de Oradea, Fodor Jozsef, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, oameni ai cărţilor şi reprezentanţi ai presei s-au adunat, sâmbătă dinimeaţa, la sediul Bibliotecii „Bunyitay”, pentru a aniversa cei 30 de ani de existenţă a acestei instituţii.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor a vorbit despre „performanţa de a menţine în funcţiune această bibliotecă, în condiţiile în care toate celelalte biblioteci de limbă maghiară, înfiiinţate în Transilvania după 1989, şi-au încetat activitatea sau o duc mai departe într-o altă formă de organizare”. Szabo Odon a subliniat faptul că UDMR Bihor suportă toate cheltuielile legate de funcţionarea acestei instituţii de cultură, care are privilegiul de a plăti o chirie avantajoasă Episcopiei romano-catolice a Oradiei, în al cărui spaţiu îşi are sediul. Parlamentarul bihorean a ţinut să exprime recunoştinţa comunităţii maghiare faţă de aceia care au avut iniţiativa înfiinţării acestui lăcaş de cultură, fosţii preşedinţi ai UDMR Bihor, Nagy Bela şi Varga Gabor. N-au fost uitaţi nici medicul Foldes Adalbert, care a avut o contribuţie importantă la remobilarea bibliotecii, precum şi personalul acesteia.

Vicarul eparhial Fodor Jozsef a evocat figura fostului episcop romano-catolic, Tempfly Jozsef, care a sprijinit deschiderea bibliotecii, având convingerea că „biserica a fost întotdeauna susţinătoare a culturii”.

Gazdele au oferit tuturor celor prezenţi câte o felie din tortul aniversar pregătit cu acest prilej. Pentru că, din cauza rigorilor impuse de pandemie, organizatorii evenimentului n-au putut să sufle în flacăra lumânărilor de pe prăjitura aniversară, au recurs la o metodă inedită. Părintele Fodor, deputatul Szabo şi cei doi bibliotecari ai instituţiei au reuşit să stingă cele 30 de lumânări agitând, deasupra lor, farfuriile de carton din care a fost servit, mai târziu, deliciosul preparat de cofetărie.

Biblioteca „Bunyitay” are 27.000 de volume şi peste 500 de abonaţi permanenţi. Închisă în această perioadă, din cauza măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARSCOV 19, biblioteca a început un ambiţios program de digitalizare a colecţiilor presei de limbă maghiară din Oradea.

Bunyitay Vince a fost preot romano-catolic, bibliotecar al episcopiei orădene, istoric al religiei, membru al Academiei de Ştiinţe a Ungariei şi episcop al Oradiei. La 1885, a scris – printre multe alte lucrări – „Istoria întemeierii Oradiei”.

 

 

 

 

Florin BUDEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *