„Pentru mine, poezia este o înaintare logică din cuvânt în cuvânt, din piatră în piatră, până într-un loc în care sensul se deschide deodată neașteptat deasupra prăpastiei și se oprește tinându-și respirația. Am visat întotdeauna o poezie simplă, eliptică, având farmecul desenelor făcute de copii în fața cărora nu ești niciodată sigur dacă schema nu este chiar esența. Am crezut întotdeauna că poezia nu trebuie să strălucească, ci sa lumineze.”

Sunt cuvintele emblematice pe care MINUNEA FEMININĂ A POEZIEI ROMÂNESTI, Ana Blandiana, le pune pe frontispiciul ultimei apariții editoriale, INTEGRALA POEMELOR, volum antologic, apărut la Editura HUMANITAS in 2019.

Opera Anei Blandiana este complexă, cuprinde cărți de poezie, de eseuri, de proză, traduceri, varia, toate conturând un spirit complex și generos.

Intreaga activitate a Anei Blandiana stă sub semnul unui talent excepțional și a unei angajări civice extrem de vii, un veritabil spiritus rector al luptei pentru libertate, de mare probitate morală. Vorbim despre cele peste 26 de cărți publicate în româna și peste 60 de volume apărute în 26 de limbi.

Ana Blandiana s-a numarat printre fondatorii Aliantei Civice, a fost initiatoare, impreuna cu regretatul Romulus Rusan, a Memorialului Sighet, a Academiei Civice, pe care le conduce de la inceputuri pana in prezent, este membru corespondent al Academiei Romane.

Cu Oradea, scriitoarea are o relație specialș, o perioadă importantă a petrecut-o aici, iar noi toți cei care o iubim și o apreciem considerăm că este meritorie și justificată nominalizarea la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.

Dorina URSENTE