Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ce este de făcut ?


Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică – Bihor (C.R.S.E.) a luat la cunoştinţă, cu serioasă îngrijorare, că Senatul României a votat – luni, 23 octombrie 2017 – un proiect de lege care permite desfăşurarea de activităţi economice invazive în ariile naturale protejate. Odată adoptată, iniţiativa legislativă va înlesni scoaterea de sub prevederile regimului legal de protecţie a unor suprafeţe pentru care în data de 29 iunie 2007, existau licenţe de concesiune a activităţii miniere. Astfel, în mijlocul unei arii protejate, vor putea fi înfiinţate, de exemplu, cariere de piatră, fapt care, în mod evident, va afecta grav echilibrul natural al acelei zone. În plus, astfel se deschide calea şi către alte „investiţii” cu impact negativ asupra mediului: drumuri, poduri, rampe de încărcare etc.

Senatorii bihoreni care au votat acest proiect de lege sunt: Florian Bodog (P.S.D.), Cseke Attila (U.D.M.R.), Derzsi Akos (U.D.M.R.). Au fost 66 de voturi pentru, din partea Majorităţii, şi 22 împotrivă, din Opoziţie.

Trebuie reţinut faptul că iniţiativa avizată de Senat nu are un punct de vedere din partea Guvernului, nu există o estimare a impactului pe care aplicarea ei îl va avea asupra mediului, încalcă norme şi directive europene, intră în contradicţie cu principii de drept internaţional al mediului şi creează riscul unei proceduri de infringement împotriva României.

Iniţiatorii legii, parlamentarii A.L.D.E., n-au ezitat să afirme că „ONG-urile au făcut prea multe arii protejate în România”.

Faţă de aceasta, C.R.S.E. Bihor spune din nou că iniţiativa legislativă adoptată de Senat deschide larg calea spre distrugerea ariilor naturale protejate. De acum înainte, acestea riscă să devină adevărate „autostrăzi” pentru buldozere, excavatoare şi alte utilaje grele care nu au ce căuta acolo. După ce senatorii au trecut peste raţiunea fundamentală care se află la temelia înfiinţării ariilor protejate, anume ocrotirea naturii, ne putem aştepta la orice. De altfel, înlesnirea şi chiar încurajarea vânării unor specii protejate pare să facă parte din acelaşi sinistru scenariu.

Nu e totul pierdut.

Camera Deputaţilor este forul abilitat să dea votul final cu privire la acest proiect de lege.

Noi suntem cu ochii pe aleşi!

 

Florin Budea – preşedintele C.R.S.E. Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *