Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Cearta cu gâlceavă”


Când mă gândesc la o ceartă îmi vine totdeauna în memorie Gâlceava înţeleptului…

De, obicei de filolog , numai că asistăm astăzi mai ales la gâlcevi – certuri lipsite de înţelepciune. Culmea e că sunt produse de oameni cu oarece carte , de la care te-ai aştepta la altceva sau măcar să-şi vadă , să-şi cunoască mai bine interesele. Deunăzi , un cunoscut de-al meu, de-al nostru , din popor,  fost preşedinte de ceva fostă cooperativă devenită, prin forţa noilor legi ale economiei de piaţă  societate şi-a transformat peste noapte fostul țef de cabinet în prim-mandatar al instituţiei, dorind să-l aibe aproape şi să-l conducă doar din umbră , să-i sugereze măsurile economice şi politica firmei spre un viitor luminos cu buget crescător.

Averea foştilor proprietari colectivi , intrată pe mâna câtorva aleși şi mai ales a celor doi , promitea să facă pui spre bunăstarea tuturor şi mai cu seamă a lor şi a prietenilor lor . Ceilalţi foşti proprietari la în devălmăşie urmau să primească atât cât să nu moară de foame după transformarea SRL-istă. Numai că nu a mers prea mult căruţa, mandatarul a vrut şă-şi pună oamenii lui în funcţii dându-i de-o parte pe-ai fostului preşedinte, acesta i-a arătat cartonaşul galben , apoi pe cel roşu şi s-a debarasat de el aducând pe rând alţi doi – trei mandatari care să-l respecte , să-l servească pe el şi ai lui până când votul adunării generale l-a dat jos şi pe el şi pe-ai lui.

Ce să-i faci, aşa e viaţa şi aşa lucrează democraţia! De piaţă. Dacă le-a fost mai bine acţionarilor, nu mai contează pentru povestea noastră şi nici nu ştiu. Dar ce-au făcut cei doi protagonişti foşti prieteni , foşti tovarăşi de lupte şi beneficii? Şi-au creat unul după altul alaiuri partizane de foşti şi viitori beneficiari de promisiuni economice şi au început să se dezavueze ( ce frumos eufemism! ) în public , în gazete , peste tot pe unde mai accepta cineva să-i  asculte. Fiecare îl acuza pe celălalt şi-ai lui de trădare, de hoţie, de minciună , de inginerii financiare , de sperjur … dar de câte nu se-acuzau ! Din cearta lor – publică – instituţiile abilitate ale statului au strâns dovezi despre afaceri dubioase la care nici nu s-ar fi gândit şi i-au luat la întrebări pe cei doi , separat şi împreună , de n-au avut de unde să mai găsească scuze şi acoperiri.

„De unde şi cu ce fumai ţigarete străine , de unde şi cu ce luai maşini scumpe , de unde şi cu ce ţi-ai făcut vilişoara , de unde şi cu ce ţi-ai trimis copiii la carte peste hotare , de unde şi cu ce ţi-ai încropit noul parteneriat economic ş.a.m.d.” Semne de întrebare să fie, că avem noi curiozităţi (oficiale) câte broaşte-n lac ! Şi cu ce s-au ales , sau speră să se mai aleagă cei doi ? Cu praful de pe toba bătută de ei până la spargere.

Că vorba aia , tot de la ţărani , când doi se ceartă – al treilea câştigă . Eu am răbdare . Să văd cine este al treilea . Noul beneficiar al cooperativei , pardon al societăţii . Poate mai recâştigă câte ceva şi foştii cooperatori ? Acţionari acum.

Acţionari, la ce ? Că bunurile s-au dus . De mult , şi-i tare greu să mai agoniseşti altele , chiar şi aşa vechi cum erau , cu care făceai un bănuţ pentru ai tăi , pentru familie . Doar dacă „statul”mai dă vreo lege de recuperare , de reîmproprietărire, de refacere, de …

Dă Doamne ! Eu aştept . Calm . Dar cu curiozitate . Şi dacă o fi aşa , o să mă mir din nou.

Că aşa sunt eu : nelămurit.

 

Prof. univ dr. Mihai Miron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *