
Centrul de reabilitare a animalelor sălbatice rănite, din România
Apr 29, 2016, 0 Comentarii
Un număr de telefon unic 0722 533 816 pentru salvarea animalelor sălbatice rănite, o rețea de veterinari oricând gata să intervină în situații de urgență, peste o sută de animale tratate în cadrul Centrului de reabilitare din Tîrgu – Mureș și Sînsimion, dar și o infrastructură amplă pentru reabilitarea și eliberarea animalelor. Acestea sunt principalele realizări în cadrul proiectului „ Înființarea unei rețele naționale de salvare a animalelor sălbatice rănite” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, ajuns la final.
Proiectul cu o durată de 12 luni (martie 2015 – aprilie 2016) a permis Asociațiilor Grupului Milvus și Vets4Wild să dezvolte Centrul de reabilitare care funcționează deja în cadrul acestui parteneriat, prin consolidarea și dezvoltarea infrastructurii: construcția de noi voliere, dezvoltarea celor vechi, renovarea camerei de tratament, realizarea unor spații speciale pentru țestoase, achiziționarea unui aparat performant de anestezie. Astfel, Grupul Milvus are în acest moment cel mai dezvoltat Centru de reabilitarea a animalelor sălbatice rănite din România și cea mai mare experiență în acest domeniu.
„Suntem dedicați muncii noastre, suntem pregătiți să facem ca această Rețea de salvare a animalelor sălbatice rănite să fie cu adevărat un instrument util în conservarea biodiversității din România! „ este de părere Komaromi Reka, managerul proiectului implementat.
Titlu proiectului: Înființarea unei rețele naționale pentru salvarea animalelor sălbatice rănite Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org 2.
Organizarea unui seminar de specialitate despre primul ajutor în cazul animalelor sălbatice la Miercurea Nirajului, cu peste 80 de participanți (veterinari, asociații de profil și voluntari) a condus la crearea unei rețele active de intervenție și prim ajutor. De altfel, în perioada de proiect, peste o sută de animale au beneficiat de servicii de reabilitare, multe dintre ele fiind eliberate.
Numărul de telefon 0722 533 816 disponibil oricărui cetățean care găsește animale rănite a fost apelat din ianuarie 2016 și până acum de aproape o sută de ori (unele dintre ele cu referire la cazuri de porumbei, câini sau pisici), din aceste apeluri, mai mult de jumătate au fost cazuri care au avut nevoie de intervenția sau sfatul specialiștilor din cadrul Grupului Milvus și Asociației Vets4Wild. Pe acestă cale dorim să menționăm că numărul de telefon este destinat strict apelurilor care se referă la animale sălbatice rănite.
Nevoia de funcționare a unor astfel de centre de reabilitare este stringentă, o arată statisticile privind cazurile care ajung să fie tratate, atât în centrul nostru cât și în cele din țară. Din acest motiv Grupul Milvus a trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor mai multe propuneri pentru reglementarea cadrului legislativ de funcționare a rețelei naționale de salvare a animalelor sălbatice.
Costul total eligibil al proiectului „Înființarea unei rețele naționale pentru salvarea animalelor sălbatice rănite” este de 116.971,08 Euro, iar valoarea maximă a finanţării nerambursabile este de 105.198,68 Euro, adică 89,94 la sută din costul total eligibil estimat al proiectului.
Iulia Vizi, coordonator de proiect al Grupului Milvus