Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cetățeni străini și români salvați de jandarmii montani bihoreni


În data de 28 octombrie 2017 jandarmii Postului Montan Stâna de Vale au fost contactaţi, pentru o informare prealabilă, de o persoană de cetățenie străină. Acesta dorea să abordeze traseul Stâna de Vale – Padiş.

Din discuțiile purtate a reieșit că persoana în cauză este cetăţean belgian, în vârstă de 28 de ani, îndrăgostit de munte, motiv pentru care şi-a stabilit un traseu pornind din Belgia şi având destinaţia finală Istanbul – Turcia.

Jandarmii l-au sfătuit să amâne deplasarea, deoarece exista o avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă pentru toate zonele montane din ţară, inclusiv din Bihor, pentru următoarele două zile. Întrucât turistul a insistat să abordeze traseul montan, jandarmii i-au comunicat numărul de telefon, atât al Postului Montan, cât și faptul că poate apela, în caz de nevoie, numărul pentru apel de urgență 112.

În data de 29 octombrie, belgianul a pornit în jurul orei 11 spre platoul Padiș pe itinerarul Stâna de Vale – Poiana Baia Popii – Vârful Poeni – Șaua Bohodei – Vârful Fântâna Rece – Șaua Cumpănățelul – Platoul Padiș.

Jandarmii celor două posturi montane, de la Stâna de Vale şi Padiş, i-au monitorizat situația belgianului pe tot parcursul zilei şi spre seară, deoarece acesta trebuia să ajungă, l-au contactat telefonic.

Belgianul le-a transmis că este într-o situație critică deoarece este foarte frig, zăpada este mare și nu știe unde se află. După reperele date, jandarmii montani au identificat zona și i-au solicitat să rămână pe loc.

În cele din urmă, jandarmii montani au reuşit să-l găsească, belgianul aflându-se deja în stare de hipotermie.

Ulterior belgianul a fost cazat la o cabană din Padiş, urmând, după spusele acestuia ca în 30 octombrie să pornească spre Vârtop – Arieșeni, având destinația finală Istanbul – Turcia, unde preconizează să ajungă de Crăciun.

Astfel, belgianul s-a deplasat pe jos prin mai multe ţări, începând cu luna iulie. Acesta a străbătut Luxemburg, Polonia, Slovacia, Ungaria, urmând să parcurgă trasee prin Serbia, Croaţia, Grecia cu destinația finală Istanbul.

Jandarmii din Stâna de Vale au repus pe drum, un autoturism înzăpezit

În data de 29 octombrie 2017, la ora 16, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor a fost anunțat de jandarmii montani din stațiunea Stâna de Vale, că au fost solicitați telefonic de o persoană care a rămas cu autoturismul înzăpezit pe drumul de acces care leagă stațiunea Stâna de Vale de zona Izvorul Minunilor ar fi intrat ]n șanț.

La fața locului s-au deplasat jandarmii de la Postul Montan Stâna de Vale și cu ajutorul autovehiculului din dotare au reușit ca ]n scurt timp să repună autoturismul, marca DACIA 1310, pe carosabil.

Autoturismul a fost adus în siguranță în stațiunea Stâna de Vale.

Persoana aflată în autoturism este din municipiul Beiuș. Aceasta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Căpitanul Daniel Bizău, IJJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *