Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cetățeni din Algeria, Irak, Iran, Libia, Siria şi Somalia depistaţi la frontieră


Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea au desfăşurat mai multe acţiuni pentru combaterea migraţiei ilegale în zona de competenţă, în urma cărora au depistat 14 cetăţeni din Irak, Siria, Iran, Algeria, Libia şi Somalia, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România, care au încercat să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge in Ungaria.

* În data de 3 septembrie 2017, în jurul orei 20 poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Borş, judeţul Bihor, au reţinut o persoană la aproximativ 600 m faţă de linia de frontieră. Deoarece nu-şi justifica prezenţa în zonă, aceasta a fost condusă la sediul sectorului pentru cercetări. Astfel, s-a stabilit că persoana în cauză este cetăţean Libia, în vârstă de 42 de ani, care a încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

Tot în zona de competenţă a Sectorului P.F. Borş, poliţiştii de frontieră au desfăşurat, cu o zi mai devreme, o acţiune specifică pentru combaterea migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, în jurul orei 22 au observat  mai multe persoane care se deplasau pe jos, pe câmp, spre Ungaria.  Persoanele au fost reţinute la aproximativ 100 m faţă de linia de frontieră, au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări, ocazie cu care s-a stabilit că sunt patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 27 de ani, trei cetăţeni algerieni şi un libian.

* În data de 2 septembrie 2017, în jurul orei 10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Turnu, judeţul Arad, au observat  mai multe persoane care se deplasau pe jos spre teritoriul statului vecin. Persoanele au fost reţinute la aproximativ 500 m faţă de linia de frontieră, iar la cercetări s-a stabilit că grupul era format din şase bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 46 de ani, originari din Irak, Siria şi Somalia, posesori de documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil.

În aceeaşi zi, în jurul orei 1, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Nădlac, judeţul Arad, au reţinut la aproximativ 400 m de graniţa cu Ungaria o persoană care nu-şi justifica prezenţa în zonă. În urma verificărilor, s-a stabilit că persoana în cauză este cetăţean Iran, în vârstă de 26 de ani, posesor de document temporar de identitate pentru solicitanţii de azil.

Câteva ore mai devreme, în cadrul aceluiaşi sector de frontieră, poliţiştii de frontieră au depistat pe un drum agricol din apropierea localităţii Peregu Mic, ascunse sub o remorcă părăsită, două persoane de sex masculin. Persoanele au fost conduse la sediul Sectorului P.F. Nădlac în vederea efectuării cercetărilor. S-a stabilit astfel că sunt cetăţeni din Irak, în vârstă de 29, respectiv 32 de ani.

În toate cazurile, s-a stabilit ca cei în cauză încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria, fapt pentru care poliţiştii de frontieră au întocmit acte de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Trei tractoare căutate de autoritățile din Italia, descoperite de poliţiştii din P.T.F. Borş

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş au depistat, în semiremorca unui automarfar, 3 tractoare căutate de autorităţile din Italia.

La sfărșitul săptămânii trecute, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, județul Bihor,  s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de intrare în ţară cetăţeanul român C.C., în vârstă de 41 de ani, cu domiciliul pe raza jud. Suceava, conducând un automarfar cu semiremorcă, ambele înmatriculate în România.

La controlul de frontieră, şoferul a prezentat, la solicitarea polițiștilor de frontieră, pe lângă documentul de identitate și documentele maşinii, facturile eliberate pentru cele trei tractoare pe care le transporta în remorcă.

Având suspiciuni cu privire la documentele ce însoţeau utilajele agricole, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea de verificări suplimentare.

În urma verificărilor, s-a stabilit că tractoarele figurează în bazele de date ca “bunuri căutate pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Italia.

Faţă  de  cele constatate, şoferul a declarat că a primit comanda pentru transport şi că nu avea cunoştinţă despre faptul că tractoarele sunt căutate de autorităţile din Italia.

Cele trei utilaje agricole au fost indisponibilizate la sediul instituției până la finalizarea cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră au întocmit acte de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire.

Autoturism căutat de autoritățile din Marea Britanie, descoperit de poliţiştii arădeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac – Nagylak au depistat un cetățean român care conducea un autoturism marca Audi A5, ce figura ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie.

În data de 02.09.2017, ora 12.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac -Nagylak, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Marian B., în vârstă de 33 de ani, cu domiciliul pe raza jud. Maramures, conducând un autoturism marca Audi A5.

La controlul de frontieră, şoferul a prezentat pentru mijlocul de transport în cauză certificatul de înmatriculare şi certificatul de inspecţie tehnică.

În urma verificărilor în baza de date, polițiștii de frontieră au constatat că mijlocul de transport  este căutat în vederea confiscării de către autorităţile din Marea Britanie, alertă introdusă în data de 11 mai 2017.

Faţă de  cele constatate, şoferul a declarat că a achiziţionat autoturismul în sistem leasing din Marea Britanie, fără să ştie că este căutat de autorităţi.

Mijlocul de transport în valoare de 15.000 euro, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F Arad până la finalizarea cercetărilor.

În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit acte de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

 Loredana Chifor, Purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *