Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cicliștii belgieni îi sprijină pe vârstnicii din România


Trei cicliști belgieni străbat mai mult de 800 km, în zece zile (9-19 iunie 2017), pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale din România.

Aceste comunități au inițiat proiectul „Comunități Rurale Active în Furnizarea si Monitorizarea Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu – Cresterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunități rurale”, proiect care se desfășoară până în octombrie 2017 și este cofinanțat printr-un grant de 74.000 CHF din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul se desfasoară la nivel national, respectiv în 5 comunitati rurale din 5 regiuni ale României: Nord-Est (Moldovița, jud. Suceava), Vest (Armeniș, jud. Caraș-Severin), Nord-Vest (Batăr, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitrești, jud. Vrancea), Centru (Bunești, jud. Brașov).

Proiectul are o importantă componentă de influențare a politicilor publice în acest domeniu, de creșterea informării decidenților politici asupra soluțiilor cost eficace de a oferi servicii de calitate vârstnicilor. Cicliștii s-au oprit sâmbătă 10 iunie în satul Tăut, comuna Batăr, unde au fost întîmpinați de primarul localității, dl Ioan Mughiuruș, de domnul Flavius Todoran, directorul școlii și liderul proiectului de îngrijiri la domiciliu,  de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, d-na psiholog Carmen Dinescu, de Directorul Medical al DSP Bihor, Călin Sonea, de D-na Miorița Săteanu, Presedinte onorific al Uniunii Femeilor Bihor Oradea, Membră a Parlamentului Seniorilor din România, de elevi, voluntari și beneficiari ai comunității locale.

Cei prezenți au discutat asupra viitoarelor activități din cadrul proiectului, despre necesitatea continuării furnizării de servicii de îngrijiri la domiciliu și după finalizarea proiectului, despre necesitatea formării profesionale continue a unei echipe de îngrijitori la domiciliu, și în mod special despre necesitatea acreditării serviciilor din punct de vedere social și medical pentru a asigura posibilitatea finanțării publice ale acestora, atît pe linie socială cît și medicală.  Discursul prezentat de doamna inginer Mioriţa Săteanu a confirmat faptul că în Oradea, a organiza un Curs de ingrijire la domiciliul persoanelor vârstnice şi cu dizabilităţi denumit sugestiv „Dăruim ajutor, pentru un zâmbet de mulţumire” prin care am oferit posibilitatea solicitanţilor de a–şi rezolva problema în domeniul socio- medical. În cadrul proiectul Mioriţa Săteanu s-a oferit, cu mare curaj, să demareze şi să ofere spijinul necesar pentru a introduce o grupă de voluntare din zona comunei Batăr, în tainele ingrijirii la domiciliu  a persoanele  vârstnice.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Pubică Bihor au apreciat efortul comunității și consideră oportună posibilitatea definirii unui parteneriat pentru susținerea initțiativei și definirea unui plan de servici de îngrijiri la domiciliu la nivelul județului alături de alte instituții și organizații interesate.

Cicliștii urmăresc strângerea de fonduri atît din Belgia, din România, dar și de oriunde din lume acolo unde există copii ai bătrânilor singuri din România.

Biroul de presă al Asociației de Ajutor Mutual Slatina – Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *