Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Colocviile Marii Uniri”, la Muzeul Aurel Lazăr, în anul Centenarului


Muzeul Țării Crișurilor și Digi 24 Oradea realizează un proiect lunar intitulat Colocviile Marii Uniri.

În ultima săptămână a fiecărei luni, până în noiembrie 2018, una din emisiunile dedicate Vocilor Bihorului se va înregistra la Muzeul Memorial “Aurel Lazăr” din Oradea cu un invitat special. Auditoriul va fi format din elevi provenind de la școli din Bihor și, desigur, când va fi dată pe post emisiunea, și de telespectatorii acesteia.

În ianuarie, invitat a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea din Oradea, care a prezentat Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele (de autodeterminare), principiile emise de președintele SUA, Woodrow Wilson, în ianuarie 1918, pe baza cărora s-a destrămat și Imperiul Austro-Ungar și s-a putut realiza Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia (1 decembrie 1918). Luna aceasta emisiunea se va înregistra în 28 februarie şi va fi difuzată pe Digi 24 Oradea pe 1 martie 2018, de la orele 17,30, invitat fiind prof. univ. dr. Ioan Horga. Tema discutată este contextul internațional din anul 1918, care a făcut posibilă Unirea cea Mare, de la 1 decembrie 1918.

În luna martie, tema dezbătută este Unirea Basarabiei cu Regatul României, invitat fiind prof. univ. dr. Ion Xenofontov de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii de stat din Republica Moldova.

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *