Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Conferință cu participare internațională ”Repere în stimularea creativității”


 

Între 31 mai şi 2 iunie 2017, la Beiuş şi Roşia a avut loc cea de-a doua ediție a conferinței județene (cu participare internațională) „Repere practice în stimularea creativității”. Evenimentul a fost organizat de Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.

Conferința a urmărit identificarea și dezvoltarea potențialului creativ, stimularea abilităților practice și a aptitudinilor de comunicare ale participanților.

Activitățile programate miercuri după-amiază și joi s-au desfășurat la Roșia, cu sprijin acordat de Primăria Roșia. Elevii au participat la ateliere menite să le stimuleze creativitatea în domenii dintre cele mai diverse: muzică, grafică și sculptură, confecționarea de ornamente și obiecte de decor, scriere creativă, matematică, limbi străine și comunicare, geografie și chimie, artă teatrală și fotografie. Profesorii prezenți au abordat noi metode pentru dezvoltarea unor abilități de cooperare, creative, socio-emoţionale și de viață ale tinerilor.

Ateliere de lucru 

În cadrul conferinței, au fost organizate 15 ateliere de lucru cu diverse teme, cum ar fi: Creative speaking, Meșteșuguri tradiționale, Geografie în culori, Îndemânare și creativitate, Ritmuri tradiționale, Notre héritage, Plus-minus poezie, Experimente vesele, Matematicianul creativ, Grafică, Sculptură în săpun, Artă și natură, Creative writing și Team building. Atelierele au fost conduse de profesori și formatori, la ele participând cadre didactice, studenți și elevi de la școli din zona Beiușului și din Oradea.

Aproximativ 100 elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal s-au împărțit la atelierele menționate, în funcție de interesul lor pentru anumite domenii. Aceștia au participat activ împreună cu profesorii coordonatori care au folosit metode diverse pentru a le stimula creativitatea, pentru a-i implica în activitățile propuse și pentru a le trezi interesul pentru frumos.

Bunăoară, în cadrul atelierului de Meșteșuguri tradiționale, elevii din ciclul primar au învățat cum se coase pe etamină și care sunt modelele specifice zonei în care trăiesc. Cei interesați de muzică și folclor au învățat strigături, au avut ocazia să cânte la instrumente și să pătrundă în simbolistica motivelor populare.

Pasionații de studiul limbii engleze au avut ocazia să participe la două ateliere coordonate de lector universitar dr. Simona Laurian-Fitzgerald, Universitatea din Oradea și Dr. Carlton Fitzgerald, Ed. D., New England College, SUA care prin intermediul muzicii și a metodelor interactive au reușit să le stimuleze participanților interesul pentru muzica și literatura în limba engleză.

Pasionații de fotografie au participat la atelierul Artă și natură, coordonat de Răzvan Dumbravă și Mihaela Ungureanu de la Agenția de Management al Destinației Bihor. Participanții la acest atelier au învățat câteva principii de bază pentru a realiza o fotografie corectă. Informațiile teoretice au fost aplicate în practică, în cadrul turei fotografice realizată pe un traseu tematic amenajat pe dealul Farcu din Pădurea Craiului. Fotografia, prin  aspectul sintetic, a facilitat elevilor cunoașterea orizontului local, dar și posibilitatea de a înțelege și de a exprima propria viziune sau percepție asupra realității locului. Fiecare participant la acest atelier va avea posibilitatea să se înscrie la un concurs de fotografie organizat de Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, Agenția de Management al Destinației Bihor, Universitatea din Oradea și Consiliul Județean Bihor. Perioada de desfășurare a concursului și regulamentul acestuia urmează a fi stabilite de organizatori în cursul acestei săptămâni.

Opiniile participanților

„Pentru mine a fost o experiență inedită. Am avut ocazia să cunosc tineri cu aceleași pasiuni ca mine, dar mai ales am fost uimită să descopăr lucruri noi despre mine însămi, despre potențialul meu” spune Denisa, elevă în clasa a XII-a, participantă la atelierele de teatru și scriere creativă, artă și natură, creative speaking și teambuilding.

„Experiența mea de la Roșia a fost una nemaipomenită, profesorii și-au ajustat mentalitatea la nivelul nostru și împreună am reușit să dobândim abilități noi în timp ce ne-am distrat și am cunoscut oameni noi” spune Andrei, elev în clasa a XI-a, care a fost interesat de atelierele Plus-minus poezie, Creative speaking, Artă și natură, Artă teatrală.

„Atelierul s-a adresat elevilor care sunt pasionați de ritmurile tradiționale, de folclor. Împreună am redat, acompaniați de fluier si orgă, scurte fragmente din cântece populare îndrăgite. Unii dintre participanți au reușit să redea cu ajutorul fluierelor linia melodică, iar ceilalți au cântat versurile”, ne spune prof. Remus Lazea, unul dintre coordonatorii atelierului Ritmuri tradiționale.

„Experiența de la Roșia a fost una deosebită, copiii fiind extrem de receptivi și de comunicativi. Am descoperit multă dorință de comunicare, mult interes pentru teatru și chiar un nou membru al trupei de teatru pe care o conduc” mărturisește  prof. înv. primar Ana Florea și coordonatoarea trupei de teatru „Re-Open Theater”.

 

            LANSARE DE CARTE

Pentru a menține în atenția invitaților și participanților caracterul educațional și creativ al manifestării, în seara zilei de miercuri, 31 mai 2017, aceștia au fost invitați la lansarea celui de-al doilea volum al seriei de autor DUCELE DE CASTLE. TRATATUL DE PACE, un roman de capă și spadă al autoarei Alina Cosma, apărut anul acesta.

Atmosfera serii de miercuri a fost însuflețită de taraful Dor bihorean, condus de profesorul Remus Lazea.

Ziua de joi, 1 iunie, a fost dedicată exclusiv atelierelor de creație, iar vineri, 2 iunie, a avut loc masa rotundă a membrilor comitetului științific și ai comitetului de organizare a conferinței.

Organizatorii conferinței au fost: Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Beiuș; Asociația Culturală „Permanențe”, Roșia; Agenția de Management al Destinației Bihor; Consiliul Județean Bihor prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor; Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație, Oradea; Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Științe ale Educației; Fundația Agora – Grădinița Internațională Agora și Școala Internațională Agora, Oradea; Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Comunei Roșia.

 

Mihaela Ungureanu, Analist în turism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *