Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Conferința internațională ”O invitație la toleranță”


Joi, 6 iunie, la ora 9,30, în Aula Magna a Universității din Oradea, va avea loc deschiderea conferinței internaționale ”O invitație la toleranță”, organizată de  Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea.

Conferința reprezintă o activitate academică, în contextul proiectului ”Comunicând despre xenofobie”, coordonat de lector univ. dr. Irina Pop.

Tema conferinței, se concentrează pe combaterea Xenofobiei și promovarea Toleranței, ca valoare a unității europene. Acesta este miezul către explorarea modalităților în care comunicarea publică poate fi pusă în slujba acestei valori.

În deschiderea conferinței, are loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului emerit Paul Alliès, de la Universitatea ”Paul Valery” din Montpellier.

Lucrările continuă în plen și pe secțiuni, în corpul G al Cetății Oradea, de la ora 15 și ulterior.

Și-au anunțat participarea 80 de cadre didactice și cercetători din Franța, Spania, Portugalia, Grecia, S.U.A., Norvegia, Republica Moldova, Ucraina, Australia și Emiratele Arabe Unite. Din România vor susține comunicări participanți din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și desigur, Oradea.

Între participanții la conferință sunt 3 conducători de Școli Doctorale, 20 de profesori plini, cercetători la mijloc de carieră și foarte tineri cercetători.

Este o conferință interdisciplinară, la manifestare participând și universitari de la Facultatea de Medicină, Departamentele de Medicină internă, respectiv de Stomatologie, care s-au alăturat cercetărilor și obiectivului de a promova Toleranța și civismul în Oradea.

Programul manifestării include, sâmbătă, și organizarea unui tur al simbolurilor orădene legate de temă. Ne vom concentra pe cele care indică toleranța activă și omenia în vremuri tulburi, pe faptele celor care sub păstorirea episcopului Valeriu Traian Frențiu au ascuns în Spitalul SS-știlor, evrei prigoniți, pe cele ale consulului general al României la Oradea, în perioada 1940 – 1944, Mihai Marina, care a denunțat, în Elveția, oroarea Crucii Roșii. Semnificative sunt și faptele anonimilor care au ajutat evadații din ghetou să fugă în România. Vom evoca, de asemenea, și simbolurile care marchează fapte de xenofobie extremă: ghetoul, sub formula politică lansată de viceprimarul Gyapay Laszlo, ”Oradea-Judenfrei!” Gara Ioșia de unde au fost trimiși civili nevinovați spre Auschwitz va fi doar menționată.

Conferința va prilejui și lansarea cărții ”Socializarea politică la copii și adolescenți”, în prezența autorului, lector univ. dr. Dan Octavian Rusu, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Proiectul este un modul JEAN MONNET 599379-EPP-1-2018-1-RO, co-finanțat de Comisia Europeană. Membrii proiectului sunt de la Departamentul de Științe Politice și Științe ale Comunicării, și anume: conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft, prof. univ. dr. Lia Pop și lector univ. dr. Irina Pop, lider de proiect, din cadrul colectivului specializării Jurnalism.

Principalele activități programate în cadrul programului COMXEN sunt: să dezvolte cercetări academice și să le difuzeze rezultatele; să organizeze trei cursuri deschise (pentru toți studenții înscriși la universitățile din Oradea, dar și pentru publicul interesat). Cursurile deschise propuse sunt: Comunicarea identităților transnaționale (conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft); Xenofobie în sfera publică (lector. univ. dr. Irina Pop); Combaterea xenofobiei asupra romilor (prof. univ. dr. asociat. Lia Pop); să introducă în curricula programelor de licență de la Științe Politice, Jurnalism, Comunicare și Relații Publice și în programul de masterat Politici Publice din UE (Orarul lor va fi disponibil pe site-ul proiectului https://www.comxen.ro. la începutul anului universitar 2019-2020); să organizeze o școală de vară pentru studenții din Oradea și alte regiuni; să publice proceedingul conferinței; să editeze cartea ”A comunica pentru a preveni xenophobia”; să mențină actualizat site-ul COMXEN.

*   Vă invităm să fiți alături de noi în desfășurarea acestei manifestări și să respectați evenimentul în publicațiile / emisiunile pe care le realizați.

Comitetul de organizare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *