Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Consiliul Europei a respins autonomia ”Ținutului Secuiesc”


UN MESAJ CARE TREBUIE SĂ FIE CUNOSCUT DE TOȚI ROMÂNII, IAR DECIZIA SĂ FIE CUPRINSĂ ÎN MANUALELE ȘCOLARE DE ISTORIE A ROMÂNILOR.

Decizia de la Strasbourg afirmă: Adio autonomie secuiască! Consiliul Europei a respins, printr-o decizie clară și fără echivoc, autonomia teritorială, pe criterii etnice a ”Ținutului Secuiesc”.

Cererea de arbitraj solicitată de mai multe consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, pentru autonmia „Ținutului secuiesc” a fost respinsă marți, la Strasbourg, de Comisia de Monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.
Președinta delegației României la acest congres, Ludmila Sfârloagă, a declarat pentru Agerpres: ”cererea a fost respinsă pentru că nu este de competența Congresului și a Consiliului Europei”.

Potrivit acesteia, tema în cauză face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbătută în țară și nu la instanțele europene, titrează ActiveNews.
Cele 47 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea  obținerii autonomiei ”Ținutului secuiesc” au fost reprezentate la Strasbourg, printre  alții, de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor și de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se arată într-un comunicat de presă transmis marți, agenției de presă AGERPRES de secretariatul delegației României la Congres.  Dezbaterea a fost una foarte aprinsă, la aceasta participând membri din Franța, Italia,  Finlanda, Portugalia și Republica Moldova (…)

Chiar dacă prezența unui grup de aproximativ 20 de persoane românești, de naționalitate
maghiară, condus de șefa delegației Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, președinta delegației naționale a României, d-na Ludmila Sfîrloagă, a reușit, prin intervenția domniei sale argumentată și hotărâtă, să obțină respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentanții „Ținutului secuiesc” cât și a  posibilității ca acest Congres să trimită o misiune de monitorizare în România.Demersul a avut sprijinul celorlalți membri ai delegației României”, se menționează în documentul citat.

Consiliul Național Secuiesc a cerut, încă de anul trecut,  celor 153 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea ”Ținutul  secuiesc”, care să fie ulterior înaintate Guvernului și Parlamentului României, forurilor europene și internaționale.

La solicitarea acestuia 47 de consilii locale din cele trei județe au adoptat proiectul de hotărâre privind autonomia, însă hotărârile au fost atacate în instanță de prefecturi, pe temei de nelegalitate. Concret, motivul nelegalității se referă la crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice, care contravine Constituției României.

Într-o adresă transmisă anul trecut autorităților locale de  Prefectura Covasna se menționa că aceste hotărâri promovează ”separarea teritorială pe criterii etnice” și exced competențele autorităților locale, printre atribuțiile acestora  neregăsindu-se aprobarea de documente privitoare la politicile statale în materia organizării administrației naționale, organizarea administrativ-teritorială sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului român.

În urma frăţiei între Tokes Laszlo, Viktor Orban şi Vladimir Putin, U.E. s-a prins de şmecheria maghiară, cu autonomia Ţinutului Secuiesc şi nu o mai acceptă.

Sorin Lancea, corespondent Agerpres, la Strasbourg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *