Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Copacul de carton din Grădina de hârtie reciclată


O activitate ecologică inedită a colorat Piața Unirii din Oradea. Piesa centrală a evenimentului a fost un copac de peste șapte metri înălțime, realizat doar din hârtie reciclată, coletată prin instituțiile de învățământ implicate în cadrul proiectului Grădina de hârtie reciclată”, iar 130 de copii de la patru grădinițe din Oradea și-au prezentat, cu acest prilej, creațiile.

Evenimentul a debutat cu un moment artistic oferit de Maria Ioana Bocor, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, premiată cu locul II la Concursul Național „Cultură și Civilizație în România”. Tânăra a spus „Povestea hârtiei”, acompaniată la vioară de Szanto Denis, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din municipiu. Programul a continuat cu alocuțiuni susținute de oaspeții prezenți la eveniment: prof. univ. dr. Aurora Mancia, decanul Facultății de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură Oradea, Cristian Pușcaș, preparator universitar în cadrul aceleiași instituții, Mircea Faur, responsabil cu regenerarea pădurilor în cadrul Direcției Silvice Bihor, Laura Clintoc, director la Editura Prospero, Emilian Gherdan, directorul Euriteh Oradea, și Agoston Istvan, de la Atelierul „Natura Paper“ din Cluj-Napoca. 
Picture 276
Proiectul „Grădina de hârtie reciclată” a fost inițiat, gândit și coordonat de către polițistele locale Cotrău Nicoleta Nadia și Adina Monica Ambro. Piesa centrală a proiectului a fost un copac de peste șapte metri înălțime, realizat doar din hârtie reciclată (tuburi de cartoane, șervețele, ziare, cărți), colectată prin instituțiile de învățământ implicate în proiect. Copacul a fost conceput de către studenții din anii II și III de la Facultatea de Construcţii și Arhitectură Oradea, fiind realizat de către studenți, împreună cu voluntari și elevi ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu” și polițiști locali, pe parcursul a două săptămâni. Ieri, în ziua evenimentului, copiii de la GPP 30 „Mugurel”, GPP 23, GPP 41 și de la GPP 52 au prezentat creațiile realizate doar din hârtie reciclată, acestea fiind rochițe, hăinuțe, animale, fluturi, flori etc. Cei peste 130 de micuți au fost așezați în jurul copacului din hârtie reciclată, pentru a forma „Grădina de hârtie reciclată”. Pe parcursul programului, cei prezenți au avut posibilitatea să asiste la un adevărat atelier interactiv de educaţie culturală privind fabricarea hârtiei manuale, prin reprezentanții celor de la „Natura Paper” din Cluj-Napoca – Banffy Bela şi Agoston Istvan. Referindu-se la acest proiect, Adina Monica Ambro, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Oradea, a declarat: „Și în acest an, Poliția Locală a dorit să organizeze un eveniment ecologic, prin care să-i învețe pe copii importanța reciclării. De această dată, ne-am dorit să realizăm un arbore doar din hârtie reciclată, care are peste șapte metri înălțime. Grădinițele care s-au implicat în realizarea proiectului au adus materialele necesare pentru realizarea acestuia. În același timp, fiecare instituție de învățământ a venit cu câte o creație proprie, confecționată, exclusiv, din hârtie reciclată, pentru a crea grădina de hârtie reciclată”.

Loredana Ionaş, cotidianul Crişana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *