Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cu aparatul de fotografiat, prin penitenciare


Dezideratul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor private de libertate impune conjugarea eforturilor și a posibilităților de care dispun instituțiile de stat, organizațiile neguvernamentale, mass-media și opinia publică. În acest context, în vederea continuării promovării unei imagini pozitive și obiective a sistemului penitenciar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dat curs unei frumoase colaborări cu Asociaţia „Euro Foto Art”, cu sediul în Oradea.

Cooperarea, pentru prima oară, dintre cele două instituții a creat premisele resocializării persoanelor private de libertate și permite accesul publicului larg la universul carceral într-un mod accesibil și inovator, prin artă. Pornind de la premisa conform căreia o imagine valorează cât o mie de cuvinte, colaborarea, certificată prin încheierea unui protocol, urmărește trasarea, printre lumini, cadre, distanțe, zgomote și culoare, a unor albume care să reunească vechiul și noul, arhitectura specifică, activități, chipuri și sentimente, toate din interiorul unui sistem care promovează schimbarea prin educație și frumos, dincolo de temeri și prejudecăți.

La proiectul național intitulat ”Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciarele României” coordonat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele  Asociaţiei „Euro Foto Art”, participă peste 30 de artiști fotografi care activează în cadrul Organizațiilor partenere ale acestuia din orașele: Arad, Bistrița, București, Carei, Cluj Napoca, Iași, Galați, Miercurea Ciuc, Oradea, Târgu Mureș, Târgoviște și Timișoara. La proiect participă și fotografi din cadrul Administrației Naționale ale Penitenciarelor.

În prima etapă a proiectului național urmează să fie organizată, în parteneriat cu Penitenciarul Oradea, o expoziție de fotografie în care vor fi prezentate imaginile realizate de artiștii fotografi: Ioan Ovidiu Lazăr (Penitenciarul Bistrița), Ștefan Tóth AFIAP (Penitenciarul București-Rahova), Ovi D. Pop EFIAP, Christian Filipescu, Ovidiu Gabor și Gheorghe Talpoș (Penitenciarul Oradea), precum și de Penitenciarul Codlea.

În cele 100 de fotografii expuse la Galeria ”Euro Foto Art” publicul vizitator poate descoperi imagini care prezintă preocupările persoanelor aflate în custodie, dar și creațiile artistice ale acestora.

Iubitorii de fotografie pot participa la vernisajul expoziției, marți, 5 decembrie 2017, în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea (Piața 1 Decembrie nr. 12).

Publicul prezent la eveniment este salutat de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele  Asociaţiei „Euro Foto Art” și de comisarul șef Marius Paul Hliban, directorul Penitenciarului Oradea. Fotografiile expuse sunt prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către artistul orădean Nicu Moranciu.

Expoziția organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea și Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” va fi deschisă publicului până la data de 5 ianuarie 2018, în zilele de lucru, între orele 8 – 19.

 

Asociația ”Euro Foto Art”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *