Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cu barbă sau fără barbă, îi acceptăm pe bărbați sau îi blamăm?


În societate, în general, în urmă cu 10-20 de ani, un bărbat cu barbă era considerat neserios, neîngrijit, aventurier, chiar posibil certat cu legea. În timp, barba a devenit un ”must have” pentru bărbați, tineri sau trecuți de prima tinerețe.

Iubitoarele de bărboşi au apărut, în România, înaintea bărboşilor. Cel puţin pe Facebook. Acum opt ani, reţeaua de socializare s-a îmbogăţit cu o trupă de fete care a creat pagina Societatea Secretă a Iubitoarelor de Bărboşi. Trei mai târziu, au apărut şi „Bărboşii”, mai precis, Comunitatea Bărboşilor şi Mustăcioşilor din România. Din punct de vedere istoric, purtarea bărbii a reprezentat dintotdeauna o sursă de controversă culturală, uneori acceptată şi alteori blamată. În ultimii ani, tot mai mulţi tineri au început să-şi lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins şi România. Vedem pe stradă bărbaţi cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare.

Cel mai probabil ați observat că raioanele pentru bărbați din supermarket-uri și-au mărit considerabil oferta. Dacă până acum câțiva ani nu găseai aici decât spumă de ras, lame, roll-on și after-shave, acum sunt zeci de produse. Pe lângă creme, măști pentru față, soluții pentru cearcăne și alte lucruri de acest gen, un loc aparte, și deloc mic, este dedicat produselor pentru îngrijirea bărbii. În Sibiu, la o primă căutare pe Google, am găsit șase saloane de îngrijire dedicate în special bărbaților. Prețul aranjării bărbii oscilează între 35 și 80 de lei. Dacă v-ați decis să vă lăsați barbă, veți descoperi repede că aceasta necesită o îngrijire și dedicație dincolo de simpla schimbare a lamei de ras. Am stat și noi de vorbă cu un specialist, Lucian Coman, bărbier în cadrul unui salon de bărbierit din Sibiu.

Dacă înainte se invocau chestiuni de igienă când se discuta părul facial al unui bărbat, acum nu pare a mai conta acest lucru. Pentru aspectul neglijent masculii petrec ore, la fel ca și femeile la fardat. Alţii, din lene nu îşi mai rad barba, făcând din atracţia femeilor un mod de viaţă care în sfârşit le convine. Alteori, există impresia că lenea faţă de obiceiul bărbieritului îi evidenţiază masculinitatea, trăsătură supraapreciată de aceste iubitoare de bărboşi. Ei cred că toţi devin din agreabili, extraordinar de atrăgători, puternici. Dar care este părerea reprezentantelor sexului frumos despre această „podoabă” a bărbaților aflăm în continuare. (Lucian Coman, specialist în bărbierit)

Bărbaţii îşi admiră barba unul altuia şi vând ponturi.

În zilele noastre, barba este un must, un trend. Prețul aranjării oscilează între 35 și 80 de lei depiunde. Majoritatea bărbaților decid să o și pigmenteze având în vedere că au niște goluri sau niște reacții adverse sau o culoare mai deschisă a bărbii. Aceștia își pigmentează barba cu un șampon conceput special pentru așa ceva. De fapt barba neîngrijită arată un aspect mai masculin. Barba prea îngrijită mi se pare că duce spre feminin. Pe ten odată cu lama pusă se ia și primul strat de epidermă, care pot duce la niște găuri în timp pe față. Bărbieritul se face cu un prosop încălzit la 40 de grade pentru a înmuia tenul. (Lucian Coman)

Am vrut să aflăm de ce sibienii decid să-şi lase barbă și dacă au avut până acum probleme cauzate de această podoabă.

Probleme nu am avut niciodată și nici un motiv anume pentru care mi-am lăsat barbă doar îmi place să am barbă.

Este greu de întreținut? Mergeți la salon?

Da, merg.  De fiecare data când merg să mă tund îmi aranjez și barba.

Cât sunteți dispuși să investiți în îngrijirea bărbii?

Cât este necesar ca să fie curate și să arate bine, cred că în jur de 50 de lei.   

De cât timp aveți barbă și cât de greu este de întreținut?     

  • De vreo trei ani cred. Nu este greu de întreținut. O tund cam o dată la două săptămâni.

 

Dumneavoastră aveți grijă de înfrumusețarea bărbii sau mergeți și la salon?  

– Nu, nu am treabă cu salonul, singur îmi aranjez barba. 

– Da, se mai întâmplă să fiu criticat sau să mi se spună lucruri de genu: N-ai găsit o lamă sau nu te-ai putut și tu barbieri un pic.

 

Le-am întrebat și pe doamne și domnișoare cum ar reacționa dacă prietenul lor și-ar lăsa barbă. Ar fi de acord?

  • Eu sunt mai în vârstă și vă spun că nu îmi plac, dar dacă aceasta este dorința lor. Fiecare face cum crede de cuviință.   
  • Sincer, sunt foarte drăguți bărboșii. Mie îmi plac foarte mult deoarece astfel își arată masculinitatea și îi face să pară mult mai maturi.
  • Prietenul meu are barbă. 
  • Eu nu îi suport pe bărbații cu barba netunsă și părul legat la spate. Deci, dacă este îngrijită frumos, tuns, atunci da, apreciez. Dar cei cu barba ca un țap nu îmi plac.
  • Mi se pare că bărbații cu barbă par mai maturi.
  • Depinde cum ar arăta, dacă ar arăta ca un popă, nu aș fi de acord. 

 

sursa: radiocluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *