Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cum îți dai seama dacă cineva îți urmărește telefonul mobil?


 

Inline image

Siguranța ar trebui să se afle întotdeauna pe lista ta de priorități. Prin intermediul câtorva coduri scurte poți afla mai multe despre setările mobilului tău, dacă informațiile aflate în el sunt sau nu protejate și dacă este urmărit. 

*#21# 

Acest cod te ajută să afli dacă apelurile, mesajele și alte informații sunt redirecționate. Statutul diferitelor tipuri de redirecționări care au loc împreună cu numărul și informația care este transferată, va fi afișat pe ecranul telefonului.

 
*#62#
 
Dacă nimeni nu poate da de tine folosind acest cod vei afla unde îți sunt direcționate apelurile, mesajele și alte informații.
 
##002#
 
Cod universal pentru oprirea tuturor formelor de redirecționare din telefon.
Este o idee bună să folosești acest cod înainte de a utiliza roamingul. În acest caz, nu vei fi taxat pentru apelurile care sunt redirecționate în mod implicit către mesageria vocală.
 
*#06#
 
Prin intermediul acestui cod poți afla IMEI (International Mobile Equipment Identifier). Dacă știi acest cod, îți poți găsi telefonul furat. Când este pornit, locația sa este transmisă automat la operatorul de rețea, chiar dacă este introdusă o cartela SIM diferită. Dacă cineva îți cunoaște numărul IMEI, poate afla modelul și caracteristicile tehnice ale telefonului.
 
Codurile James Bond
 
Există anumite coduri care permit  să afli dacă există cineva care urmărește locația dumneavoastră. Pentru a descoperi acest lucru este nevoie de aplicația netmonitor ca și de unul dintre următoarele coduri:
 
-pentru iPhone: *#12345#3001*
 
-pentru Android: *#*#4636#*#* sau      *#*#197328640#*#*
 
Pasul 1. Mergi la secțiunea UMTS Cell Environment, apoi UMTS RR info, și scrie toate numerele de sub Cell ID. Acestea sunt numerele stațiilor de bază aflate în preajmă. Telefonul se va conecta în mod implicit la stația care oferă cel mai bun semnal.
 
Pasul 2. Revino la meniul principal și fă clic pe MM info, apoi pe Serving PLMN. Notați numerele afișate sub Local Area Code (LAC).
 
Pasul 3. Cu ajutorul acestor două numere și a unui site obișnuit (a patra filă din stânga), puteți determina locația pe hartă a stației la care telefonul este conectat. Stațiile suspecte sunt în general cele mobile — acestea ar putea fi amplasate într-un camion sau un autobuz mic, cu o antenă mare deasupra. Aceste tipuri de vehicule sunt folosite la concerte și/sau în locuri în care acoperirea la internet este slabă. Dacă există una dintre ele din apropiere, aparent fără nici un motiv logic, atunci e posibil să fii spionat.
  
Folosește software Anti-Virus
Dacă un mobil pe bază de Android, trebuie să verifici constant  telefonul de viruși. Unul dintre cei mai periculoși viruși pentru mobil este PlaceRaider. A fost dezvoltat de către experții americani pentru a descoperi vulnerabilitățile unui dispozitiv.
Odată ajuns într-un telefon, acest troian face o serie de fotografii ale zonei înconjurătoare, creează un model 3D al clădirii în care te găsești apoi profită de orice conexiune la Internet pentru a trimite informațiile pe care le-a strâns, împreună cu tot ce se găsește pe telefon, inclusiv parolele.
 
Cum te ascultă serviciile secrete?
Serviciile secrete colaborează cu furnizorii de telefonie mobila și astfel au acces la informațiile clienților lor. De obicei, companiile furnizează datele stocate în ultimele trei luni.
În cazul în care mobilul îți este ascultat s-ar putea ca nici măcar să nu-ți dai seama că se întâmplă asta. Însă dacă auzi zgomote ciudate în timpul conversațiilor, dacă ți se consumă imediat bateria, dacă se supraîncălzește sau ți se repornește pe neașteptate, există șanse mari să fii ascultat.
 
 
Cum te poți proteja?
Folosește aplicații închise pentru cei din exterior, cum ar fi Telegram, Chare, Wickr sau Signal. Alege care sunt informațiile la care toată lumea poate avea acces. Însă atenție mare când postezi fotografiile copiilor.
Nu instala în telefon programe pe care nu le cunoști și fii atent la aplicațiile pe care le-ai instalat înainte. Nu accesa pagini/linkuri nesigure și nici nu te conecta hot-spoturi „gratuite”.
 
Doar operatorul tău de telefonie mobila ar trebui să ofere servicii de urmărire a mobilului însă numai dacă tu ți-ai dat acordul în prealabil.


Prof. univ. dr. Mihai Miron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *