Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Dacă nu ştiați ce este ”gafa”?… aflați citind în continuare…


… este acronimul care desemnează cele mai puternice companii hi-tech americane:  Google, Apple, Facebook, Amazon.
Părintele acestei formule se revendică a fi Alexis Delcambre, editorul-şef al Departamentului economic de la ”Le Monde”, care l-a folosit  prima dată în decembrie 2012.
Cele mai groase ”dosare cu informatii” le au Google şi Facebook.
Google deţine o istorie riguroasă a fiecărui utilizator, poate evalua perfect obiceiuri/dorinţe/aşteptări individuale şi de grup; așa se orientează profitabil în aproape orice domeniu de advertising: de la automobile la alimente, de la încălţămine la farmaceutică, de la turism la aparatură electro-casnică.
Baza de date Google mai deţine şi istoria paginilor pe care fiecare utilizator le vizitează, având informaţii despre stilul de viaţă, preferinţele, activităţile, obsesiile acestuia. Deloc de neglijat, poate culege date importante şi din conţinutul corespondenţei ”personale” de pe Gmail sau Chat.
Facebook deţine 25 de informaţii importante despre cei care au un cont pe reţea, oferite de aceştia în mod benevol!
Printre ele: nume – prenume, oraşul, ţara de domiciliu, data naşterii, e-mail personal, reşedinţă temporară, educaţie, stare civilă, opţiuni sexuale, crez religios, orientări politice, obiceiuri, prieteni.
Aprox. 80% dintre utilizatorii de Internet care câştigă în jur de 75.000 de dolari pe an, au un cont pe Facebook.
Cei care folosesc smartphone-uri sau sistemul de operare Android (dezvoltat de Google) pot fi monitorizaţi GPS şi după ”urma” bateriilor din aparat. Touchscreen-ul asigură  refacerea amprentei digitale de la distanţă.
Un program numit DeepFace poate crea, după cea mai nevinovată fotografie postată pe Facebook, o amprentă facială definitivă (se construieşte, digital, structura osoasă a feţei şi a craniului, pentru adulţi – şi pot fi identificați indiferent de vârsta la care au făcut poza).
Putem spune un adevăr îngrijorător: orice smartphone este un spion extrem de eficient pe care îl ţii în buzunar, în geantă, în casă, în maşină…
Prof. univ. dr. Mihai Miron
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *