Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Natură pentru apă”, acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Apei (22 martie)


Sub sloganul ”Natură pentru Apă”, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a pregătit un program diversificat prin care, atât elevii, cetățenii dar și proprii angajați au oportunitatea de a fi parte activă.

Acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei încep luni, 19 martie, la ora 11, cu inaugurarea Centrului de Informare și Intervenție din localitatea Zerind (jud. Arad). Acest Centru găzduiește peste 90 de exponate, unele vechi de peste 60 de ani, exponate prin care se prezintă metodele de apărare împotriva inunadțiilor folosite în Țara celor trei Crișuri. ” A.B.A Crișuri consideră acest Centru ca fiind un veritabil Muzeu al Apelor, primul din țată de acest gen. Ziua Mondială a Apei este un prilej bun pentru a inaugura Muzeul. Invitați speciali vor fi elevi din Oradea și din Zerind.” director, Sorin Guler.

Marți, 20 martie, începând cu ora 10, voluntarii de la A.B.A Crișuri se alătură acțiunii ”Cleaning Crișul Repede”. Pentru această acțiune, cei 100 de voluntari ABA Crișuri s-au pregătit cu bărci, unelte, mănuși și saci menajeri pentru a elibera malurile râului Crișul Repede de deșeurile care încă se fac prezente. 

Facem un apel către cei care doresc să susțină actiunea Fundației Life Tineret și să se implice în mod activi în acest proiect. Toate detaliile legate de program, puncte de întâlnire sau organizarea echipelor etc sunt disponibile pe reațeau de socializare Face Book, în cadrul evenimentului Cleaning the river Crișul Repede” director, Sorin Guler.

Pentru al doilea an an consecutiv, de Ziua Mondială a Apei, A.B.A Crișuri susține inițiativa comunității locale, cunoscută sub numele de ”Faleza Florilor”. Dacă condițiile meteo sunt favorabile, joi, 22 martie, începând cu ora 12,30, voluntarii A.B.A Crișuri invită comunitatea să planteze flori în jardinierele de pe malul drept al râului Crișul Repede, pe tronsonul Pod Ladislau- Pod Centrul de Calcul. ” Pentru această acțiune A.B.A Crișuri igienizează cele 560 de jardiniere și va planta cel putin 300 de fire de flori. Și anul trecut colegii mei au plantat flori dar, din pacate, în mare parte au fost furate. Cu toate acestea considerăm că prin educație și bune practici orice comunitate are oportunitatea de a evolua.” director Sorin Guler.

Acțiuni de ingienizare în parteneriat cu autoritățile locale se organizează și pe celelalte râuri din bazinul hidrografic Crișuri, cum ar fi: Barcău, Crișul Negru și Crișul Alb.

Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este “Natură pentru Apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă.

Anca Mihociu, ABA Crișuri Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *