Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Delegație de profesori din 5 țări europene vizitează Oradea


Dacian Palladi, Administratorul public al Primăriei Oradea, a primit o delegație de profesori din șase țări, respectiv din Lituania, Turcia, Danemarca, Italia, Polonia și România, participante la proiectul „Today’s readers, future leaders” (Cititorii de azi, liderii de mâine).

Profesorii sunt interesați de modul de funcționare a administrației locale, de diferența dintre un primar și un city-manager, atribuțiile și rolul city-managerului în cadrul primăriei, cum funcționează sistemul educațional din Oradea, ce planuri are Oradea pentru a impiedica migrația tinerilor, dar și care sunt obiectivele turistice care pot fi vizitate în municipiul Oradea.

Proiectul „Today’s readers, future leaders”, care are durata de doi ani (2015 – 2017) este finanțat prin programul Erasmus, al Comisiei Europene. Țara coordonatoare a proiectului este Lituania, însă fiecare din cele șase țări participante este reprezentată de una sau mai multe unități de învățământ. În total sunt opt unități de învățământ implicate în proiect.

România a fost reprezentată de Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea, iar de coordonarea evenimentelor prevăzute în proiect s-a ocupat d-na Narcisa Serfezeu, profesor de engleză la această școală și coordonator al proiectului din România.

Proiectul „Today’s readers, future leaders” a avut ca obiective promovarea valorilor europene, depășirea barierelor culturale și de limbă între participanți prin dezvoltarea abilităților de lectură, dar și familiarizarea cu tradiția și cultura fiecărei țări participante.

Proiectul a reușit să apropie 2000 de copii participanți. Numai de la Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea s-au implicat 700 de elevi.

Cunoașterea reciprocă a fost posibilă prin activitățile formale și informale derulate, prin achiziția în cadrul proiectului a numeroase cărți ale autorilor de literatură contemporană pentru copii, dar și prin implicarea părinților. Elevii orădeni au alcătuit mai multe cărți cu informații și legende din fiecare țară, iar materialele realizate le-au reunit într-o expoziție, care a fost inaugurată la Cetatea Oradea.

La finalul întâlnirii cu city-managerul Dacian Palladi, delegația profesorilor a vizitat Turnul Primăriei Oradea și Cetatea Oradea.

Aceasta a fost a cincea întâlnire transnațională între cadrele didactice din școlile implicate în proiect.

Biroul de presă al Primăriei Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *