Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Concursul Naţional de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat


Etapa zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat a debutat vineri, 08 iunie a.c., într-un cadru festiv, la eveniment fiind prezenţi prefectul judeţului Bihor, domnul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, domnul Sándor Pásztor, delegaţia Directoratului pentru Intervenţie la Dezastre Hajdu-Bihar din Ungaria, inspectorii  şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă  Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj și şefii instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ.

Alocuţiunea de deschidere a fost rostită de  inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, domnul colonel Sorin Mihai Caba, care a subliniat importanţa acestei competiții ca parte integrantă a programului de perfecţionare a pregătirii profesionale a pompierilor militari în domeniul descarcerării şi acordării primului ajutor calificat, precizând faptul că “anual, pentru salvarea vieților omenești, pompierii bihoreni desfășoară peste 100 de misiuni de descarcerare și peste 6700 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat”.

Adresându – se pompierilor militari, prefectul județului, domnul Ioan Mihaiu, i – a felicitat pentru rezultatele muncii desfășurate, precizând totodată faptul că “această competiție, care contribuie la dezvoltarea competențelor dvs. profesionale în domeniul descarcerării și acordării primului ajutor calificat, este deosebit de importantă atât pt dvs. ca profesioniști, cât și pt noi, cetățenii, ca beneficiari”.

De asemenea, președintele Consiliului Județean a adresat participanţilor mesaje de bun-venit şi felicitări pentru munca de zi cu zi desfăşurată, urându-le mult succes tuturor echipelor.

După festivitatea de deschidere, începând de la ora 9, s-a dat startul celor două probe aferente Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat: „Descarcerarea din Vehicule” şi „Acordarea Primului Ajutor Calificat”, care se derulează simultan, în două  etape fiecare, fiind independente una față de cealaltă.

La etapa zonală a concursului, participă șase echipaje de descarcerare şi șase de prim ajutor calificat, din cadrul  inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Bihor, Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

La proba „Descarcerarea din vehicule”, scenariile presupun extragerea victimelor blocate într-un autoturism avariat în urma unui accident rutier, fiecare echipă, formată din şase membri, având la dispoziţie 20, respectiv 30 de minute, în funcție de complexitatea scenariului, pentru salvarea victimelor în cele mai bune condiţii de siguranţă.

La proba “Acordarea Primului Ajutor Calificat”, fiecare echipă, având în componenţă trei paramedici, evoluează în cadrul unui scenariu care presupune una sau mai multe victime, timpul alocat acestei probe fiind de 15 minute.

Probele de concurs se vor desfășura pe parcursul întregii zile, festivitatea de premiere începând de la ora 19,30.

Maiorul Camelia Roșca, ISU Crișana

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *