Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Despre jurnalism, mogulism și…Caragiale


Astfel este sintetizat, succint, conținutul numărului 4 – „Toamna 2016”, al Revistei UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România), încă de pe prima copertă.
Un număr dens, cu articole de substanță, diversificate tematic, dar și stilistic. Un demers ce abordează condiția jurnalistului din diferite unghiuri, dar și realitatea în care trăim și creăm.
Nume importante ale jurnalismului actual românesc și internațional: Matei Vișniec, Ion Cristoiu, Nicolae Manolescu, Benone Neagoe, Roxana Istudor, Carol Roman, Nicoleta Pandelea, Ion Bușoi, Saoiana Stoian, Carmen Dragu, Oana Ghiță, Bogdan Gheorghe, Ion Petrescu, Ștefan Srăjeri, Maria Vesa Aursulesei, Andra Matzal, Gutiera Prodan (Președintele Filialei Chișinău a UZPR), Octavia Treistar, Remus Florescu aduc în prim planul dezbaterii idei, opinii, atitudini, dezvăluiri, evocări , amintiri sau informații umoristic-ironice ca de exemplu: „Cele mai ciudate impozite și taxe din istorie”, autor conferențiar univ.dr. N. Grigorie Lăcriță.
Iată și câteva dintre incitantele titluri ce îndeamnă la lectură: După comunism, jurnalism; Stresul în Media; Crezul lui Pulitzer; Condeie remarcabile de altă dată-Mircea Grigorescu, Faptul divers,în opinia lui Ion Cristoiu; Despre jurnalism, mogulism și…Caragiale; Să vorbim despre Sminteala lumii; Și totuși, printul… O anchetă aplicată răspunde la întrebarea: De ce nu citesc elevii presa din România? Voluntar în „jungla” lumii media vorbește despre opțiunea libertății de exprimare. Provocatoare pentru curiozitatea jurnalistică sunt titlurile: Cine mai transmite din Afganistan? Jurnaliștii de la Sky News recidivează; Târgoviște și începuturile comunicării publice Renascentiste Românești ; Jurnalism la Chișinău; Viața de ziarist în perioada interbelică, dar și informații, la cald, despre activitatea din filialele uniunii. În prim plan-Un portal de excepție la Oradea. Este salutată inițiativa filialei bihorene a UZPR de a fi realizat un site „având drept scop promovarea jurnalismului și a evenimentelor de profil, ale uniunii profesionale de creație”. Sunt inserate informații despre creația și activitatea jurnalistică din județele Hunedoara, Iași, București, Sibiu și Ploiești.
Un reportaj ilustrat, realizat de Leonard Popa: „Pe ulița cehă – Karlovy Vary” – rotunjește tematic, dar și ca gen gazetăresc cuprinsul acestui excepțional număr de profil. Dar la fel de interesant pentru orice cititor pasionat de istoria presei, de evenimente, opinii și evoluții în „lumea media”. Bine gândit tematic, cu o selecție riguroasă a articolelor, acest număr este remarcabil și ca ilustrație grafică. Felicitări tuturor celor implicați în realizarea lui!
În ceea ce mă privește, nu pot decât să mă declar încântată și onorată de a semna alături de câteva nume celebre ale publicisticii românești și internaționale.

Maria Vesa Aursulesei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *