Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

“Ziua Silvicultorului”, ediția a XXVII-a, organizată de Direcția Silvică Bihor


Anul acesta Direcția Silvică Bihor găzduiește manifestările dedicate “Zilei Silvicultorilor” ediția a XXVII, la care sunt așteptate să participe peste 450 de persoane, reprezentând Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, direcțiile silvice din tară, administrațiile de parcuri din România,  Asociația Administratorilor de Păduri din România precum și personalități din cadrul Parlamentului României, a Ministerului Apelor și Pădurilor, a Ministerului Mediului și nu în ultimul rând, personalități care au reprezentat sau reprezintă în continuare interesele pădurilor din România.

Direcția Silvică Bihor administrează un fond forestier în suprafață totală de aprox. 110.000 de ha, din care 62.000 de ha reprezentând terenuri, proprietate publică a statului și 48.000 de ha, de terenuri aparținând altor proprietari (comune, asociații, composesorate, instituții de învățământ și de cult, persoane fizice).

Cifra de afaceri realizată în anul 2016 este de aprox. 37 milioane de lei reprezentând 112% față de programul stabilit la începutul anului (32 milioane de lei). Profitul brut în 2016 a fost de 1,56 milioane de lei.

În anul anterior D.S. Bihor a recoltat din pădurile administrate 145.000 de m.c. de masă lemnoasă și a realizat regenerări pe 512 ha, din care 400 ha regenerări naturale și 112 ha regenerări artificiale – împăduriri.

Programul de regenerare pentru 2017 este de 420 ha, din care 345 de ha cu regenerări naturale și 75 de ha de împăduriri, programul fiind deja depășit.

S-au comercializat în anul 2016: peste 37 de tone de păstrăv; 21 de tone de ciuperci comestibile; 114 tone de fructe de pădure din care afină neagră, măceșe și porumbele.

Ziua Silvicultorului este marcată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri din România printr-un eveniment comun, care are loc în 9 iunie, la Băile Felix.

La cea de-a XXVII-a ediție a Zilei Silvicultorului participă directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, domnul Dragoș Ciprian Pahonțu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, domnul Gabriel Stanciu, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, membri ai Parlamentului, silvicultori, membri ai sindicatelor din sectorul forestier și parteneri din industria forestieră.

Este al doilea an consecutiv când această sărbătoare este marcată în comun de toți silvicultorii din țară, indiferent de mediul în care activează, cel public, în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, sau cel privat, în cadrul Asociației Administratorilor de Păduri din România.

Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 prin Statutul Personalului Silvic, și este marcată în fiecare an, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, de întregul Corp Silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.

Dr. ing. Adrian Jurcău, Director D.S. Bihor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *