Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Elevii orădeni au vizitat Parcul Zoologic de la Nyiregyhaza (Ungaria)


În excursia cu tematică educativă, organizată de Asociația „Viața cu Autism”, elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea au vizitat Grădina Publică și Parcul Zoologic ale orașului ungar Nyiregyhaza.
Scopul deplasării a fost deopotrivă unul de agrement dar și de recompensare a tinerilor, care, în perioada anului școlar 2015-2016, au participat la activități de voluntariat, în parteneriat cu Asociația „Viața cu Autism” Oradea, împreună cu copii de care au avut grijă.
sir
Punctul de plecare a fost celebrul Sir al Canonicilor, unde se afla si sediul asociatiei. Alaturi de Catedrala Adormirea Maicii Domnului si Palatul Episcopal (in prezent Muzeul Tarii Crisurilor), cele trei edificii alcatuiesc cel mai impresionant ansamblu baroc al Romaniei. Ele dispun de un mare parc dendrologic cu arbori seculari si cu minunatele magnolii, de origine mediteraneana, aclimatizate de gradinarul complexului monastic. Palatul Episcopal a fost resedinta de vara a Reginei Maria Tereza.
Asociatia „Viata cu Autism” este o organizatie neguvernametala, infiintata pentru a-i sprijini pe tinerii care sufera de autism si organizeaza activităţi care să contribuie la reabilitarea persoanelor suferinde, in spiritul integrarii lor in societate.
sigla
Parcul Zoologic din Nyiregyhaza se află la aproximativ 5 kilometri distanta de centrul oraşului, în zona de agrement denumita Sosto, un ansamblu de recreere ideal, o oaza de liniste, in care gradina cu animale se afla in mijlocul unei paduri de stejar.
girafa
Parcul are o suprafaţă de 30 de hectare unde, fiecare continent este reprezentat alaturi de animalele specifice regiunilor. Gradina dispune de hotel propriu, unde turistii sa se cazeze peste noapte pentru ca vizitatorii sa aiba un sejur complet. Parcul zoo gazduieste aproximativ 5000 de animale, cele mai preciate de elevi fiind rechinul-tigru, girafa si ursul polar.
Am dialogat cu elevii claselor a IX-a A si E, pentru a le afla parerile.
reporter: – Crezi ca aceasta excursie are impact asupra persoanelor afectate de autism?
Rebeca Popa, IX E: – Animalele, prin aspectul lor dragut, au puterea de a-i invioara si bucura pe oameni. Cu siguranta, au ajuns si in sufletul bolnavilor si mai mult, i-au facut fericiti!
reporter: – Ce impresie ti-a lasat aceasta excursie alaturi de autisti?
Antonia Salomia, IX A: – Personal, mi-a placut foarte mult! A fost impresionant!
reporter: – Cat priveste Gradina Zoo din Nyiregyhaza, ce schimbari ai aduce?
A.S: – Ar fi potrivit sa fie amplasate mai multe aparate pentru hranirea animalelor!
R.P: – As modifica zona polara, deoarece mi se pare ca nu corespunde deloc habitatului natural.
reporter: – Ai imbunatati Gradina Zoologica din Oradea dupa modelul celei de la Nyiregyhaza?
R.P: – Daca ar fi sa schimb ceva, as mari custile animalelor!
A.S: – Sunt de parere ca spatiile in care animalele sunt tinute ar trebui sa fie mai mari, mai primitoare si mai apropiate mediului in care traiesc.
I.R: Cu siguranta, as aduce mai multe specii!
In urma comentariilor si aprecierilor, voluntarii ar repeta neindoielnic aceasta experienta si in alte parcuri zoologice.
Teritoriul urias alocat animalelor a fost extrem de apreciat atat de elevi dar si de cadrele didactice prezente. Cat despre tinerii afectati de autism, acestia s-au aratat entuziasmati si foarte interesati de noul mediu in care s-au aflat. Diversitatea speciilor si a lumii vii s-a impletit perfect cu sufletele oamenilor, cu aceea atmosfera placuta, iar interesul a crescut cu fiecare pas facut in padure.

Alexandra Torjoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *