Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Eroul tras pe roată pentru ţara toată


 

Horea1

 

 

”Eroul tras pe roată pentru ţara toată”

eseu martirului Horea, eroul moților

Autor:  Andreea Ioana Neag, elevă la Şcoala Gimnazială ”Horea”, jud. Alba

Profesori coordonatori: Floare Todea și Delia Trif

 

 

„Mor pentru popor!”

Această replică mi-a rămas adânc întipărită atât în minte, cât şi în sufletul meu de copil…Simt că nu voi putea vreodată să găsesc cuvinte suficient de măreţe pentru a putea să-i descriu pe cei care ne-au schimbat traiul, scăpându-ne de iobăgie, supranumită şi „jugul cel greu”.

În momentul în care vreau să scriu ceva despre revoluţie, parcă, stiloul meu începe singur să alunece pe coala albă precum zăpada, lăsând în urma lui o umbră neagră ca abanosul, plină de speranţă spre un nou început.

Ritmul inimii mele începe să crească cu repeziciune, similar trăirilor ostaşilor de pe front, revoluţia până la urmă fiind o luptă crâncenă prin care mulţi oameni şi-au pierdut viața.

Chiar dacă majoritatea cred că noi, copiii, nu înţelegem cele întâmplate, sau că mintea noastră nu poate percepe aşa ceva, ei bine, nu e adevărat … Chiar şi noi avem trăiri speciale şi triste în acelaşi timp, plus un soi de sentimente ciudate care înfloresc odată cu readucerea aminte a celor întâmplate, pentru ca toată lumea să aibă o viaţă mai bună.

Acum aş vrea să vă prezint revoluţia care ne-a schimbat nouă, puilor de moţ, traiul. Revoluţia care m-a făcut să fiu mândră să spun oricui cu glas răsunător că sunt urmaşa marelui erou, Horea.

Începând cu anul 1784, la data de 1 noiembrie, în satul Curechiu, din judeţul Hunedoara, s-a declanşat revoluţia, având drept cauză, crunta exploatare la care erau supuşi ţăranii din Ardeal, cei mai nemulţumiţi fiind cei din munţii Apuseni, care până în secolul al XVIII – lea, îşi păstraseră statutul de ţăran liber, cu diferite drepturi, care o dată cu iobăgia, li s-au luat, revoluţia desfăşurându-se pe o durată de aproximativ două luni (din 1 noiembrie până la sfârșitul lui decembrie).

După cum se şi spune „Braţul ridicat întru apărarea ţării niciodată nu tremură” deci, cu ajutorul lui Dumnezeu, au reuşit să scape ţara de crunta exploatare… Chiar dacă sfârşitul lor, al eroilor noştri, a fost tragic (fiind capturați de autorități, iar apoi viața li s-a încheiat)  în sufletele şi în memoria noastră au rămas în continuare vii.

Parcă mă năvălesc niște trăiri care oarecum îmi fac chiar și sângele să înghețe în vene când mă gândesc la durerile crunte suportate de ”martirii” poporului român. Îi numesc martiri pentru că la fel cum Sfinții își dădeau viața pentru credință, tot la fel și eroii noștri și-au dat viața pentru popor. Fiind capturați și ținuți prizonieri în temnița din Alba Iulia , Crișan și-a luat viața (mai precis s-a sinucis folosind curelele de la opinci), apoi, Horea și Cloșca au fost duși pe Dealul Furcilor, unde au fost trași pe roată (asemeni Mucenicei Ecaterina) sub privirile înmărmurite ale tuturor oamenilor, care au fost siliți să privească întreaga ”scenă”.

În final, cu gândul la cele întâmplate şi cu o oarecare durere în inimă, am compus câteva rânduri , alcătuind o poezie pe care vreau să i-o dedic din inimă, bravului erou, un adevărat român, poezia intitulând-se : „Viaţă de erou”.

 

Viaţă de erou                                                                                                      

Din munţi s-aude-al tulnicelor plânset

În amintirea bravului erou,

Îl plâng și munţii și vânturile-n vuiet

Şi totu-n jur îl strigă în ecou …

 

În satu-n care craiul s-a născut

Stă-o casă care aşteaptă ne-ncetat,

Să se întoarcă iar, la fel ca la-nceput,

Al nost` erou cu sufletul curat…

 

Şi chiar pământul parcă-ncepe a cere,

Să se întoarc-al nostru crăișor;

Să cânte-o doină cu dor și durere,

De să răsune creasta munţilor.

 

Şi norii parcă-l plâng mereu de-atunci

Cu toate că nimic nu pot schimba…

Pentru popor a fost un luptător ,

Dar moartea l-a învins chiar şi asa …

 

Cuvintele din urmă de el spuse

În mintea-mi parcă s-au întipărit,

Cu gând curat la vremurile-apuse

În viață viitorul ne-au croit …

 

Andreea – Ioana NEAG

 

Bibliografie:

-,,Revoluţiunea lui Horea” de Nicolae Densuşianu Ediţia 2001, redată la poziţia 10 din capitolul „Documente şi cărţi on-line” – site www.taraiancului.ro

– Google Image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *