Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Evoluția Pestei Porcine Africane în Bihor, după 40 de zile, de la ultimul caz


DSVSA Bihor informează asupra faptului că datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de prevenire și combatere a pestei porcine africane (PPA), ultimul caz de îmbolnăvire datorat PPA, în județul Bihor, a fost semnalat în data de 8 august 2018.

La data prezentului comunicat toți proprietarii, celor 211 exploatații de porcine din județul Bihor în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA, au fost despăgubiți în totalitate, valoarea sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 950.000 de lei.

Începând din luna iulie 2018 (data apariției primului caz de PPA) DSVSA Bihor a efectuat, în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere a PPA, un număr de 1683 inspecții și verificări a exploatațiilor de porcine, în cadrul cărora au fost recoltate un număr de 698 probe de laborator, din care 545 probe de la porcii domestici și 153 de la mistreți.

În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 29 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 28 la porcii domestici și unul la mistreț. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi cât și cei care au fost în contact cu aceștia, fiind afectați în total 1372 porci domestici.

Focarele au fost diagnosticate pe raza următoarelor localități: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – ”Fond vânătoare 9 Cubulcut”.

DSVSA Bihor a dispus măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară și efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare a animalelor din zonele afectate, suspendarea activității tuturor târgurilor de animale din județ și restricții ale circulației animalelor și alimentelor în afara județului.

Pentru controlul și stingerea focarelor de PPA, în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig din orașul Săcuieni.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, DSVSA Bihor solicită în continuare, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea și aplicarea măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere, ce vor fi aplicate până la stingerea definitive a tuturor focarelor de boală. DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

Dr. Remus  Ovidiu Moțoc, Director executiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *